2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Születés Hete: második alkalommal szervezik meg Kolozsváron

2012. május 02. 16:14, utolsó frissítés: 16:14

Tavaly csatlakozott először a Születés Hete rendezvénysorozatához Kolozsvár, több erdélyi várossal együtt. A programokat idén május 6-12. között szervezik mindazok számára, akik szeretnének friss információkhoz jutni a várandósság, szülés, táplálás, kötődő nevelés és gondozás témakörében. A szervezők – az Életfa Családsegítő Egyesület csapata – minden érdeklődőt nagy szeretettel vár.


Program

Május 6., vasárnap – MEGNYITÓ
11 óra - Belvárosi Unitárius Templom
Istentisztelet Anyák napja alkalmából
Igét hirdet és áldást mond Rácz Norbert unitárius lelkész

Május 7., hétfő
17 óra – Apáczai Csere János Elméleti Líceum díszterme (I. C. Bratianu/Király u. 26. sz.)
Hogyan induljunk el a természetes szülés útján?
Mit tehet az anya, mit tehet a kórház?  
"Az asszonyokat nem kell megtanítani szülni, mert ők rendelkeznek ezzel az ősi tudással... Abban kell nekik segíteni, hogy ezt el is higgyék..." – vallja a doktor úr, aki több év hagyományos és közel negyedszázadnyi alternatív szülészorvosi tapasztalatára alapozva beszél a járhatónak bizonyult utakról, megoldásokról.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy szülészet anya- és bababaráttá váljon, és így a sokak által vágyott természetes, fölösleges beavatkozások nélküli, háborítatlan szülés megvalósulhasson.
Előadás közben és utána az orvos készségesen válaszol a közönség kérdéseire, szeretné(nk), ha beszélgetéssé alakulna a találkozás.
ELŐADÓ: Dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász főorvos, pszichoterapeuta, Budapest, Szent Imre kórház 


Május 8., kedd
10 óra – Jázminsarok – közös kisbabás séta – találkozópont: Detunáta park-Jázminsarok

10-15 óra között – Nyílt nap a Gynia szülészeten-  kórházlátogatás szervezett kiscsoportok számára a Gynia szülészeti és nőgyógyászati klinikán, jelentkezés Boros Noéminél a borosnoemi@yahoo.com e-mail címen
SZERVEZŐK: dr. Zsigmond István szülész-nőgyógyász főorvos, Boros Noémi

17 óra – Apáczai Csere János Elméleti Líceum díszterme (I. C. Bratianu/Király u. 26. sz.)
Min múlik a szoptatás sikere?
Az édesanyák többsége tudja, hogy az anyatej a legjobb testi és lelki táplálék, amely baba és mama számára egyaránt fontos. Az anyák készülnek és elhatározzák, hogy szoptatni fognak, de mégsem sikerül mindenkinek, aki szeretné. Vajon adhatunk-e receptet a sikerhez, vagy a véletlen műve csupán, hogy anyatejen nő fel a kisbaba?
ELŐADÓ: Bruncsák Anna, LLL szoptatási tanácsadó, Nagyvárad


Május 9., szerda
16.00-18.00 óra – Nyílt nap az I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán – kórházlátogatás szervezett kiscsoportok számára, jelentkezés Szabó Kingánál a kinga7005@yahoo.com e-mail címen.
SZERVEZŐ: dr. Bartók Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos

16.00 óra – Életfa Családsegítő Egyesület székháza (F. J. Curie/Berde Mózes u. 1. sz.)
Filmvetítés – Kenguru Mother Care – a dokumentumfilm azon csecsemőápolási módszerről szól, amelynek segítségével több országban is jelentős mértékben csökkent a koraszülött-halandóság. Az állandó bőrkontaktus, az anya vagy apa folyamatos jelenléte, az igény szerinti szoptatás, babahordozás és sok más témakör merül fel a 40 perces filmben


17 óra – Életfa Családsegítő Egyesület székháza (F. J. Curie/Berde Mózes u. 1. sz.)
Kötődő nevelés
A kötődő nevelés fontosságáról és életre szóló hatásáról szól az előadás. Hogyan alakult ki a kötődéselmélet, és mit is fed a mindennapokra lebontva ez a látszólag egyértelmű fogalom. A kötődő nevelés részeként szó lesz a szoptatás, együttalvás és hordozás testi-lelki fontosságáról, illetve a szülői válaszkészség jelentőségéről. Egyre több fiatal pár választja iránymutatónak a kötődő nevelés elveit, de eközben gyakran szembesülnek azzal, milyen nehéz a korábbi generációnak, akár a saját szüleiknek is elfogadni ezeket a látszólag új, számukra esetleg furcsa szokásokat. Elég, ha csak arra gondolunk, mennyire meg tudnak lepődni némelyek azon, hogy valaki babakocsi helyett hordozókendőben viszi gyermekét. 
ELŐADÓ: Csabina-Etényi Zsuzsa pszichológus, Budapest


Május 10., csütörtök – Belvárosi Unitárius Egyházközösség tanácsterme (Brassai u. 6.)
16.00 óra: Szülés-születés holisztikus bábaszemmel, régen és ma
A szüléskísérés holisztikus paradigmájának alapja a test, az elme és a szellem elválaszthatatlan egysége. A spirituális folyamatoknak abból a felismerésből kiindulva tulajdonítunk nagy jelentőséget, hogy az anyává válás a nő egyéni szellemi útja, belső fejlődése és önértékelése szempontjából kulcsfontosságú élmény, így a teljes további életét meghatározhatja az, hogy a környezete milyen mértékben tudja őt támogatni e mérföldkő átlépésében.
ELŐADÓ: Sasvári-Szabó Erzsébet bába, dúla, Székelyudvarhely

18.30 óra – Szülésélmények, beszámolók – beszélgetés szülésznőkkel, bábákkal
MEGHÍVOTTAK: Sasvári-Szabó Erzsébet, Rotár Jutka, Szilágyi Ildikó bábák


Május 11., péntek – Belvárosi Unitárius Egyházközösség tanácsterme (Brassai u. 6.)
17 óra – Vajúdás, szülés-születés a magyar néphagyományban
Örökérvényű és használható az az évezredek alatt felhalmozódott tudás, amely még mindig él. És újratanítható a mai fiataloknak, mert ez a bölcsesség benne van népünk lelkében, a közös „tudattalanban”. Testünk-lelkünk – és tudatunk is – emlékezik, tudja gyermekünk megszületésének legjobb, legkönnyebb módját, csak hallgatni kell rá és tisztelni ősi programját. Sokezer éven át a bábaság, születés, gyógyítás a mindennapi élet része volt, nem vált el a hétköznapoktól, az otthontól, a családtól, az asszonyközösségtől. Idén e témán belül részletesen a vajúdásról, magáról a szülésről szeretnék beszélni még a hagyományos módon otthon szült asszonyok, parasztbábák, öreg bábák és szülésznők beszámolói alapján.
ELŐADÓ: Bernád Ilona természetgyógyász, bába, Marosvásárhely


Május 12., szombat délelőtt – Életfa Családsegítő Egyesület székháza (F. J. Curie/Berde Mózes u. 1. sz.)

10 óra – Majális, bazár, játék – babahordozókat, mosható pelenkát, bio-babaholmit, könyveket kirakodó vásár, ahol praktikus tanácsokat kaphatsz, kipróbálhatod a termékeket.
10 óra – Csiri-biri torna – A Csiri-biri mozgásfejlesztő torna egy olyan 40 perces dalolós, mondókázós, örömteli foglalkozás, ahol gyermeked a hétköznapitól eltérő mozgásformákkal és mozgásfejlesztő eszközökkel ismerkedhet meg.
ELŐADÓ: Kincses Kata gyógytornász

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS