2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rákkeltő anyagot tartalmaz az e-cigi

2012. április 10. 16:03, utolsó frissítés: 16:03

A Minnesotai Egyetem munkatársai egy erősen rákkeltő anyagot találtak a füstmentes dohányban, azaz az elektronikus cigarettában.

Régóta ismert, hogy a füstmentes dohány számos daganattípus, például a szájrák kockázatát fokozza, azonban az Amerikai Rákkutatók Szövetségének tudományos találkozóján bemutatott vizsgálat az első, amely konkrét rákkeltő anyagról adott számot. Silvia Balbo és munkatársai az S-N-nitrozonikotinről (S-NNN) bizonyították be, hogy szájüregi rákot okozhat.

A munkacsoport S-NNN-nel kezelt kísérleti patkányokat, amelyek fogyásnak indultak, és átlagosan 17 hónap után elpusztultak, szemben a kontrollcsoporttal, illetve az anyag másik változatával az R-NNN-nel kezelt példányokkal, melyeket 20 hónap után mesterségesen pusztítottak el az összehasonlíthatóság végett. Az S-NNN-nel kezelt egyedek mindegyikében nyelőcsőrák vagy szájüregi rák fejlődött ki (100 százalék), míg a 24 R-NNN-es állatból csupán ötben regisztráltak rosszindulatú daganatot.

A vizsgálat kapcsán nagy vita alakult ki, ugyanis a szakértők azt szeretnék, hogy az eredményeket vegye figyelembe az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) a szóban forgó termékek forgalmazásának jóváhagyásakor. (medipress/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS