2022. október 1. szombatMalvin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismét Daciával versenyeztek erdélyiek a Szaharában

2012. március 28. 11:47, utolsó frissítés: 13:08

Március 8-20. között rendezték meg a Saharun Adventure off-road verseny és jótékonysági kalandtúra. A székelykeresztúri Bálint F. Gyula és a székelyudvarhelyi Bálint Gáspár, a mezőnyből egyedüliként, kétkerék-hajtású Daciaval vágtak neki a Szaharának. A Vitéz Kürtős Team tagjaként teljesítették a túrát, és még díjat is kaptak.
A túra már az elején rászolgált a „kaland” jelzőre, ugyanis a résztvevők egy fél napig Palermóban kényszerültek vesztegelni. A viharos tengeren, Szicília partjánál, zátonyra futott egy teherhajó, emiatt nem engedték kifutni a kikötőből a Saharunosokat is szállító kompot.

A csapatok aszfalton és a homok dűnéken egyaránt ki kellett próbáljak az autójukat, s közben olyan látványosságokat mellett haladtak el és látogattak meg, mint a Chott El Jerid sós tó vagy a Ksar Ghilane oázistól 4 kilométerre található Tisavar római erőd romjai. Közben pedig a szervezők közbenjárásával egy katonai területen, tiltott zónán is áthaladhattak, ahol egy helyi idegenvezető és két katonákkal teli terepjáró kísérte a mezőnyt.galeria_5327.jpg
galeria_5328.jpg
Az adományok átadása
galeria_5329.jpg
A konvoj
galeria_5330.jpg
A különdíjjal
galeria_5331.jpg
Tisavar római erőd romjai, háttérben a Ksar Ghilane oázis
galeria_5332.jpg
Dűnén


„Meglepően jól viselkedett az autó a dűnéken” - mondta Bálint F Gyula. „Száraz homokra számítottam, de mint kiderült, csak a felső 4-5 centi réteg száraz, alatta nedves és emiatt egész jó alátámasztást ad. Így már az is érthető, hogy honnan kapnak elég vizet a homokban növő bokrok. Nyilván a nagyobb emelkedőkre nem tudnánk felmenni, de az egy-két méteres szintkülönbségek, megfelelő irány kiválasztásával és lendülettel, leküzdhetők.”Saharun Adventure 2012 díjátadó ünnepségét március 17-én tartották. Minden résztvevő emlékplakettet kapott. A győztes az HN Aquincum Team lett, a második helyen a lengyel White Elefant Team, a harmadikon pedig a szintén lengyel Solter RS Team végzett. A Vitéz Kürtős Team egy különdíjat kapott, a legtöbbet adományozó csapatot a legnagyobb kőrózsával lepték meg a Saharun rendezői.

„Magyarországi és erdélyi cégek illetve tanintézmények együttműködésével számítógépeket, tanszereket, edzőruhákat, futball labdákat illetve pénzt vittünk Tunéziába” - nyilatkozta Bálint Gáspár, és hozzátette: „Az Afrikai-Magyar Egyesület koordinálásával a Tunisz melletti El Houda Wed Ellil Általános Iskola és egy Sousse-i, fogyatékos gyerekekkel foglalkozó intézmény kapta azokat.” (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS