2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Independencezone.ro: személyre szabott, online segítség függőknek

2012. február 29. 18:15, utolsó frissítés: 18:15

Bemutatták Erdély első internetes drog-, alkohol- és nikotinfüggőknek és használóknak szóló tanácsadó oldalát, amelyben egy kérdőív kitöltésével mindenki személyre szóló válaszokat kaphat. A szolgáltatás independencezone.ro címen érhető el három nyelven: románul, magyarul és angolul.

A program a 2004 óta a Félsziget Fesztiválon működő Independence Zone informáló és személyiségfejlesztő tevékenységének az online felülete. Az oldalról Dégi László Csaba prevenciós szakember, az oldal egyik működtetője beszélt a Transindexnek. Szerinte az oldal legnagyobb előnye, hogy a többi hasonló szűréssel foglalkozó oldallal szemben az independencezone.ro-n az oda segítségért fordulók nem automatizált, számszerűsített válaszokat kapnak, hanem az oldal üzemeltetői mindenkinek a válaszait egyenként értékelik, és egy héten belül személyesen válaszolnak.„A válasz nem számokat, hanem értelmezhető szöveget fog tartalmazni, amely leírja, hogy milyen veszélyeztetettségi profilba tartozik az adott személy. Emellett egy reményüzenetet is küldünk, és ha a veszélyezetettségi szint szükségessé teszi, egy telefonszámot, egyéb elérhetőségeket is. Ha pedig nagyon magas a veszélyeztetettsége, akkor egy olyan személyt is ajánlunk, akivel felveheti a kapcsolatot. Nem szeretnénk csak számokat vágni a kérdőívet kitöltő fejéhez, mert attól még nem fogja megérteni, hogy mi történik vele, és mit kell tennie. A jelenlegi helyzetben nagyobb bizalmat szavaznak meg az ilyen anonim, ismerd meg magad típusú szolgáltatásnak, minthogy elmenjenek egy tanácsadó irodába ” – magyarázta Dégi.

Az oldal abban is eltér a hasonló honlapoktól, hogy nem csak fogyasztásra vonatkozó kérdéseket tesznek fel, hanem a depresszióra való hajlamot is mérik, mert a kutatásaik szerint a depresszióval összefügg az önkárosító magatartás. A kérdőív 7 fogyasztást érintő, és 9 depresszióval kapcsolatos kérdést tartalmaz. Hétfőtől csütörtökig 16 és 17 óra között lehetőség van élőben, messengeren is kommunikálni a szakemberekkel.

„Az oldal elsődleges célcsoportja a kételkedő emberek, akikben felmerül a saját függőségük lehetősége. Nyilván jó lenne az absztinensek megerősítése is, de azt gondoljuk, hogy a kétely szakaszban lévőknek van a legnagyobb szüksége a segítségre, mert az ő problémáik nem látszanak kívülről. Amikor már leépült a személy, azt mindenki látja és segít neki, de a kételkedők láthatatlanok. Nekik akarunk elsősorban segíteni, és akkor behozni az offline, hagyományos tanácsadásba, amikor még a változásra van esély” – egészítette ki a szakember. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS