2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Székely ruhába öltöztetik a brüsszeli pisilő kisfiút

2012. február 29. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Székelyföld brüsszeli képviseleti irodájának a szervezésében székely ruhába öltöztetik a Brüsszelben található világhírű Manneken Pis (pisilő emberke) szobrot.


Székelyföld Képviseleti Irodájának közreműködésével Hargita Megye Tanácsa számos a régiót népszerűsítő tevékenységet és szakmai egyeztetést tervez. Ennek részeként öltöztetik székely ruhába a pisilő szobrot. Ezen kívül a Székely termék védjeggyel ellátott termékeket és a régió hagyományait is megmutatják.

A szobrot időről időre beöltöztetik, 2011. január 3-án például a magyar EU-elnökség tiszteletére huszárruhát, 2010. december 1-jén pedig román népviseletet adtak rá. (Angol nyelvű leírás itt olvasható róla)Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint Székelyföldet a fenntartható gazdaság- és társadalomfejlesztés eszközeivel Európa zöld szívévé kívánják tenni, ráadásul szerinte a térség olyan turisztikai potenciállal rendelkezik, amely révén, megfelelő fejlesztésekkel, európai tíz legkeresettebb turisztikai célpontja között lehet.

"Úgy gondoljuk, munkánk akkor lehet eredményes, ha Hargita, Kovászna és Maros megye közös képviseletében, Székelyföldként jelen vagyunk közvetlenül a döntéshozatal helyszínén, Európa fővárosában. Hiszen számos uniós pályázatot megnyertünk ugyan, de még rengeteg kihasználandó lehetőség van, ezért fontos a brüsszeli képviselet" – fogalmazott a tanácselnök.

A Hargita és Kovászna megye tanácsa által, Maros megye bevonásával tavaly júniusban megnyitott irodát azzal a céllal hozták létre, hogy az Európai Unió döntéshozó fórumain megjelenítse Székelyföld sajátos érdekeit, gazdasági és turisztikai lehetőségeit, és ezáltal elősegítse a térség fejlődését. Az iroda működése egyelőre időszakos, mivel Románia nem tartozik a Schengen-övezethez, és emiatt a román állampolgárok egy fél évben legtöbb kilencven napot tölthetnek ott munkajogi kötelékek nélkül. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS