2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szoptató anya vagy meztelen fenék: nyilvánosak a Facebook képkezelési irányelvei

2012. február 24. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

A Gawker.com hírblog megszerezte a Facebook képkezelési irányelveit, amely szerint a Facebook dolgozói eldöntik, hogy a bepanaszolt képet kell-e törölni a közösségi oldalról.


Eszerint a közösségi oldalról törölni kell a szexuális jellegű fotókat: nem csak meztelen nemi szervek minősülnek tiltottnak, hanem minden erotikus hangulatú fotó, legyen szó akár egy takarásban lévő vagy kikockázott fedetlen fenékről vagy gyerekét szoptató anyukáról. Ha egy gyerekről meztelen, vagy alsóneműs fotót töltenek fel, azt is törölniük kell a vállalat munkatársainak. Az irányelvek szerint viszont még belefér a csókolózás vagy egymás simogatása, függetlenül attól, hogy különböző vagy azonos nemű személyek közötti érintkezést ábrázol a kép.

A közösségi oldal működtetői nem akarnak semmi gusztustalanságot látni a Facebookon, ezért még a vécét használó emberről feltöltött fotó is tilos. A fekáliát és vizeletet ábrázoló képek is csak rajzolt, vicces grafikák formájában maradhatnak fenn.

Nem kerülhetnek fel továbbá képek belső szervekről, izomzatról, csontokról vagy sérülésekről készült fotók. Az irányelvek szerint a törött végtagokról készült felvétel még nem problémás, hacsak nem nyílt törés látható rajta.

Erőszakos, rasszista vagy félelmet keltő fotókat, szimbólumokat sem lehet feltölteni a szájtra, ahogy állatkínzást megörökítő felvételt sem.

A Gawker szerint a Facebook irányelvei folyamatosan változnak, amit jól szemléltet az, hogy az előző dokumentumverzióban még bármilyen, digitálisan manipulált fotót törölni kellett. Az újabb verzió szerint már csak azokat kell eltávolítani, amelyek valakit negatív színben tüntetnek fel. (origo)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS