2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elbúcsúztatták a farsangot Alsósófalván

2012. február 20. 13:46, utolsó frissítés: 13:54

Mintegy 800 maskarás és zenész búcsúztatta el a farsangot Alsósófalván. Az idén huszadik alkalommal gyűltek össze közös farsangbúcsúztatóra a Hargita megye településeinek hagyományőrző csoportjai. A házigazda Alsósófalvi Farsangolók Egyesülete mellett Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ vett részt a szervezésben.Összesen 15 csoport vett részt az eseményen, melynek igazi farsangi hangulatú megnyitóját a helyi iskola udvarán tartották 11 órától. Az ünnepségen a következő helységek képviselői vettek részt: Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkszentsimon, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Kászonaltíz, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Szentegyháza, Csobotfalva, valamint a vendégek, a magyarországi Nádasd és a horvátországi Várdaróc.

Az ünnepségen települése jellegzetes farsangi hagyományai mutatták be. A hagyományőrző csoportok kijelölt útvonalakat jártak be, ahol egy-egy kapuban, udvaron vendégül látták őket a helyiek hagyományos finomságokkal. A hideg, szeles téli idő elűzésére szervezett, mulatozással töltött napot maszkura-bállal zárta a jókedvű társaság a Kacsó András Művelődési Házban.
Az ünnepség keretében az érdeklődök megtekinthették Ádám Gyula Sófalvi farsang című fotókiállítását, mely a korábbi évek alsósófalvi farsangtemetéseit mutatja be, és a szentegyháziak Ördögbetlehem c. előadást.

A húsz éve megszervezett megyei farsangbúcsúztatónak minden évben más-más település a házigazdája, jövő évi farsangtemetést a csíkcsicsói hagyományőrző csoportnak szervezi meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS