2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Férfiaknál gyakoribb a szájüregi HPV-fertőzés

2012. január 28. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

Jóval gyakoribb a férfiaknál a szájüregi humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség, mint a nőknél. A vírus jelenléte ráadásul növeli a fej és nyak daganatok kialakulásának kockázatát – írja a BBC.


A Journal of Medical Association című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányhoz amerikai kutatók 5579 14 és 69 év közötti ember sejtmintáit elemezték 2009 és 2010 között, a résztvevők öszetétele az amerikai átlagnépességet reprezentálta. Az eredmény szerint a férfiak 10,1 százalékánál, a nőknek pedig 3,6 százalékánál volt kimutatható a szájüregi HPV-fertőzés. Az átlagos fertőzöttségi arány 7 százalék volt.

A HPV különböző törzsei (több is van) okozzák a méhnyakrákok, a genitális és a végbélrák többségét, valamint a fej és a nyak daganatainak jelentős hányadát. Ez utóbbinál azonban hajlamosító tényező a dohányzás és az alkoholfogyasztás is, de a vírus jelenléte mintegy 50 százalékkal emeli a rákkockázatot.

A humán papillomavírusok szexuális – orális, hüvelyi vagy anális – úton terjednek. Maura Gillison kutatásvezető, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa hangsúlyozta, hogy az eredmények alapján érdemes a jövőben nagyobb figyelmet fordítaniuk arra is, hogy a meglévő HPV-vakcinák mennyire hatékonyak a szájüregi daganatok megelőzésében. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS