2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Három év felfüggesztettet kapott a NASA rendszerét feltörő hacker

2012. január 18. 10:50, utolsó frissítés: 10:50

A Kolozsvári Bíróság három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kedden azt a hackert, aki feltörte az Amerikai Űrkutatási Hivatal informatikai rendszerért.


Butyka Róbertet három év börtönbüntetésre ítélték, a büntetést azonban hét évre felfüggesztették. Noha az ítélet nem jogerős, a bíró döntése szerint már kedden beszüntetik a 26 éves fiatalember vizsgálati fogságát, vagyis szabadlábra kerül - mondta el a Kolozsvári Bíróság szóvivője.

A világhálón Iceman fedőnevet használó kolozsvári hackerre a NASA feljelentése alapján csaptak le a román hatóságok 2011. november 16-án. A vád szerint a fiatalember 300 ezer dollár értékű kárt okozott az Amerikai Űrkutatási Hivatalnak azzal, hogy behatolt az informatikai rendszerébe, és ott megváltoztatta a jelszavakat. Beavatkozása nyomainak eltüntetése további 200 ezer dollárba került, és három hónapi munkát vett igénybe.

A fiatalember mindössze kilenc osztályt végzett. A vádlott kérésére a tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott. A védelmet ellátó ügyvéd közölte: Butyka Róbert elismerte bűnösségét, és megbánást tanúsított.

A kolozsvári hackernek márciusban polgári perben is felelnie kell tetteiért. A NASA félmillió dollárt próbál behajtani rajta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS