2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kilenc osztályt végzett a NASA-hoz is betörő kolozsvári hacker

2011. november 16. 18:13, utolsó frissítés: 2011. november 17. 09:25

Mindössze kilenc osztályt végzett az a kolozsvári fiatalember, aki ellen az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számítógépes rendszerének a feltörése miatt indult bűnügyi eljárás. Butyka Róbertet szerda délután 29 napos vizsgálati fogságba helyezte a Kolozsvári Bíróság.


Kolozsvári lapértesülések szerint kedden délután csapott le a rendőrség a gyanúsítottra. Lakásán házkutatást tartottak, számítógépeket és biztonsági rendszerek feltörésére alkalmas informatikai berendezéseket foglaltak le.

A 26 éves fiatalembert azzal gyanúsítják, hogy 2010. december 12-én a biztonsági rendszereket feltörve behatolt a NASA szervereire, ott módosította a tárolt adatokat és korlátozta az adatokhoz való hozzáférést. Hackertevékenységével jelentős zavart okozott a NASA informatikai rendszerében.

Az Adevarul rendőrségi forrásokra hivatkozva internetes oldalán közölte, hogy a fiatalember internetes csatornákon dicsekedett hackertevékenységével. Ő maga fecsegte ki, hogy ezernél több informatikai rendszert tört fel, és a NASA-nak is megkeserítette az életét. Mindezt pusztán azért tette, hogy a számítógépes tudását bizonyítsa. A lap értesülései szerint a fiatalembert Iceman néven ismerik internetes körökben, korábban honlapot is működtetett ezen a néven.

A lap Butyka Róbertnek az egyik közösségi portálon megjelenő profilját is ismertette. A fiatalember 810 ismerőse között csak tucatnyi magyar nevű személy szerepel, ezért feltételezhetően román tannyelvű iskolába járt, román közegben szocializálódott. A profiljában Butyka azt jelölte meg, hogy otthon dolgozik, a tanulmányaihoz pedig azt írta be, hogy University of Weed (Marihuána Egyetem). A click.ro információi szerint kilenc osztályt végzett.

A Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy a kolozsvári számítógépes kalóz 200 ezer dolláros kárt okozott a NASA-nak. A behatolása által megsérült rendszerek helyreállítása további 300 ezer dollárba került és három hónapi munkát vett igénybe. A nyomozók valószínűsítik, hogy az amerikai hatóságok megpróbálják behajtani a félmillió dollárra rúgó összeget a hackeren. (mti/click.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS