2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új gyógyszert fejlesztettek a parlagfű-allergia ellen

2011. november 09. 17:08, utolsó frissítés: 17:08

A parlagfű-allergia elleni hatásos gyógyszerről számoltak be abban a referátumban, amelyet az amerikai allergia, asztma és immunológiai kollégium kongresszusán mutattak be.

A parlagfű Észak-Amerikában őshonos növény, onnan került át Európába. A növényt természetgyógyászatban gyógyhatásúnak gondolják, de az emberek többségének a leggyakoribb allergiás tulajdonságáról ismert.

Az allergia a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek a túlműködése, ha valamilyen normális körülmények között ártalmatlan anyagot ellenséges, támadó molekulának érzékel és fokozott immunválaszt indít el.

Az új készítmény nyelv alá helyezhető, elszopogatható tabletta. Azt igyekszik elérni, hogy a szervezet immunrendszere ne indítson túlzott, védekező választ az alapvetően nem veszélyes, kívülről bekerülő anyagra.

A vizsgálatban 1350 parlagfűre allergiás amerikai vett részt. A tanulmányban véletlenszerű beválasztás szerint 565 allergiás felnőtt olyan tablettát kapott, amely minden szempontból, megkülönbözhetetlenül olyan volt, mint a hatásos készítmény, a többiek pedig a vizsgált szert szedték, kisebb vagy nagyobb adagban.

A vizsgálat alanyai négy hónapig olyan időszakban is használták a tablettákat, amikor nem volt parlagfű szezon, majd az egész időszakaszban, amikor a túlérzékeny emberek szenvednek a parlagfű okozta allergiás tünetektől.

Az új gyógyszer a látszatkészítményhez, a placebóhoz képest 25 százalékkal csökkentette a panaszok gyakoriságát és tette szükségtelenné a korábban is használt, allergiaellenes gyógyszerek bevételét. A gyógyszer hatásosságát az is igazolta, hogy a nagyobb adag szedése esetén a hatás jelentősen jobbnak bizonyult.

Az allergia szakértői az új kezelést hatásosnak ítélték meg. Azt remélik, hogy az amerikai élelmiszer-és gyógyszerellenőrző hatóság, az FDA rövidesen jóváhagyja, hogy a tabletta a patikákba kerülhessen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS