2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az orális szex a cigizésnél is veszélyesebb?

2011. október 07. 16:23, utolsó frissítés: 16:25

Egy friss felmérés nem kevesebbet állít, mint hogy az orális szex a dohányzásnál is nagyobb veszélyt jelent a férfiakra nézve. A Journal of Clinical Oncology szaklapban megjelent tanulmánynak vannak azért gyenge pontjai.


A Journal of Clinical Oncology amerikai orvosi szaklapban közétett tanulmány szerint 16-ról 72 százalékosra ugrott a torokrák kialakulásának kockázata, amely a humán papillomavírushoz (HPV) köthető. A kutatók közel háromszáz, 1984 és 2004 közötti torokrákos mintát vizsgáltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy a HPV vírus okozta torokrák 2020 után már több áldozatot szed a férfiak körében, mit a méhnyakrák a nőknél.

Az előjelzések szerint az Egyesült Államokban 8700 torokrákos megbetegedést fognak regisztrálni, többségük pedig férfi (7400 eset) lesz, szemben a nőknél mért 7700-as méhnyakrákos esettel, amiért a HPV tehető felelőssé. A jellemzően a női nemi szerveket megfertőző HPV vírus tehát a férfiakra nézve is végzetes lehet, ha például az orális kényeztetést választják.

Egy korábbi, a New England Journal of Medicine-ben is megjelent tanulmány szerint a szexuális partnerek száma kapcsolatba hozható a torokrák kialakulásának esélyével. Vagyis minél többször váltogatja valaki szexpartnerét, annál nagyobb az esélye, hogy megfertőződik a vírussal.

A mostani cikk szerint érdemes lenne megvizsgálni, hogy oltással megelőzhető-e a torokrák. Ahogy az is válaszra vár még, hogy a szájban megtelepedett HVP vírusok miként fejtik ki rákkeltő hatásukat, valójában ennek ismeretében lehet oltóanyagot kifejleszteni.

Érdemes azért némi fenntartással kezelni a most publikált eredményeket. Az igaz, hogy a HPV nőknél méhnyakrákot okoz – ami ellen már van védőoltás itthon is –, a férfiaknál pedig fej-nyak rákot, azaz a száj és egyéb szervek nyálkahártyájából kiinduló daganatokat okozhat. Ám nem állítanánk, hogy a dohányzás ennél kisebb kockázatot jelentene. A nikotin szeretetének hosszú távú hatásai között ugyanis több ráktípus kialakulása is szerepel – így például a tüdő-, hasnyálmirigy-, gyomor és vastagbélrák is. Nem beszélve az olyan súlyos kockázatokról, mint a szív-érrendszeri, illetve légzőszervi betegségekről, amelyek kialakulása szintén tulajdonítható a füstölésnek.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy amennyiben a partner nem fertőzött, a férfira sem jelenthet veszélyt. Habár a járványok terjedését figyelő Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint mintegy 20 millió amerikai fertőződött meg a genitális HPV által. Sokan lehetnek fertőzöttek úgy, hogy nem is tudnak róla, a betegség sok esetben ugyanis nem okoz tüneteket. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS