2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Szoptatás Világhete és CsAkEgy-sátor a csíkszeredai Városnapokon

2011. augusztus 04. 12:17, utolsó frissítés: 12:18

Idén huszadik alkalommal kerül sor augusztus első napjaiban a Szoptatás Világhete elnevezésű rendezvénysorozatra.


A malajziai központú főszervező WABA (Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége) mellett, a WHO (Egészségügyi Világszervezet), az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) és a FAO (az ENSZ Élelmezi és Mezőgazdasági Szervezete) támogatásával 120 ország szoptatástámogató szervezetei gondoskodnak évente arról, hogy rendezvényeikkel felhívják a figyelmet a szoptatás, az anyatejes táplálás fontosságára. Magyarországon a La Leche Liga és a Szoptatásért Magyar Egyesület szervezésében kerül sor többek közt a Séta a szoptatásért című eseményre a budapesti Margit-szigeten, Bukarestben a Mame pentru Mame egyesület kampányol a szoptatás jelentősége mellett.

Két évtizeddel ezelőtt az a riasztó tény váltotta ki az igényt a rendezvény megszervezésére, hogy a szoptatási arány 50% alá esett. A statisztikák világszinten javultak mára, kétségtelen azonban, hogy bizonyos társadalmi berendezkedések (pl. az anya korai munkába állása), a nem megfelelő kórházi körülmények (pl. külön kórterem anya és baba számára), a tápszergyártók agresszív kampányai (pl. amelyek az anyatejjel egyenértékűnek állítják be terméküket), vagy akár csak a rossz beidegződések (pl. háromóránkénti szoptatás) a mai napig sok esetben megakadályozzák a kizárólagos szoptatást és a hosszan tartó szoptatást. Az európai átlaghoz képest a romániai kisbabák elkeserítően kis hányadának, mindössze 12,6 százalékuknak van része születésük pillanatától 4-6 hónapos korukig kizárólagos anyatejes táplálásban, illetve a 2 éves korig folytatott igény szerinti szoptatásban – míg a skandináv országokban ez az arány 90% körül mozog.

A Csíki Anyák Egyesülete és a csíkianyák levelezőlista az elmúlt év során több alkalommal szervezett előadást, beszélgetést a szoptatásról. Levelezőlistánkon folyamatosan igyekszünk segíteni egymásnak a szoptatási nehézségek túllépésében, tagjainknak rendszeresen figyelmükbe ajánljuk a La Leche Liga tájékoztató füzeteit, cikkeit, a nem mindennapi problémákkal segítünk felkeresni a szakképzett romániai tanácsadókat. A városunkban és a környéken szervezett nagyobb léptékű rendezvényeken (Pünkösdi búcsú, Ezer Székely Leány, Tusványos) sátorunkban biztosítunk megfelelő körülményeket a kismamáknak a szoptatásra.

A Szoptatás Világhetének idei, a WABA által meghirdetett szlogenje a Szoptatás és kommunikáció, a helyes, kereskedelmi érdekektől mentes, érthető információátadás az anyáknak. Ennek jegyében egyesületünk péntek délelőtt a Megyei Kórház újszülött osztályára látogat el, ahol a szoptatás helyes elkezdéséről, folytatásáról és fenntartásáról szóló LLL-füzeteket adunk át az épp bent lévő kismamáknak.

A Csíkszeredai Városnapok keretében egyesületünk ismét „sátrat ver”: augusztus 5-7. között a központi parkban a CsAkEgy-sátorban lesz lehetőség megpihenni, pelenkázni, szoptatni, beszélgetni, és itt is megtalálhatók lesznek a LLL-füzetek. Önkénteseink pénteken 14-18 óra közt, szombaton és vasárnap 11-18 óra között várják a kismamákat, kisbabákat, családokat. Pénteken 16 órától az anyatejes táplálás fent idézett statisztikái apropóján beszélgetünk, ezt követően 17 órától mi is sétára indulunk a városban, csoportosan, gyermeinkkel együtt, ki babakocsival, ki hordozóval. A beszélgetésre és a sétára szeretettel meghívunk minden anyukát, apukát, nagymamát, orvost, és mindenkit, aki támogatja a felnövekvő generációk egészségét. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS