2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A cumisüvegekben is megtalálható biszfenol-A hatására a hímek a nőstényekhez hasonlóan viselkednek

2011. június 29. 09:30, utolsó frissítés: 09:30

A hím egerek, amelyeket születésük után az elterjedten alkalmazott műanyagadalék, a biszfenol-A (BPA) hatásának tettek ki, felnőttként a nőstényekhez hasonlóan viselkedtek, a nőstények pedig kevésbé érdeklődtek irántuk - közölték tanulmányukban amerikai kutatók.


Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben közzétett eredmények szerint a BPA embereknél is befolyásolhatja a fejlődést és a viselkedést.

Cheryl Rosenfeld kutatásvezető, a Missouri Egyetem munkatársa elmondta, hogy a BPA-nak kitett fehérlábú egerek (amerikai erdei egér, Hesperomys leucopus) normálisnak néztek ki, alapvetően semmi baj nem volt velük, de egyértelműen mások voltak. "A nőstények nem akarnak párosodni a BPA-nak kitett hím fehérlábú egerekkel, és a BPA-nak kitett hímek rosszabbul teljesítettek a térbeli tájékozódási teszteken, ami a vadon élő állatoknál meghatározza pártalálási képességüket" - magyarázta a kutató.

Az anyaegerek étrendjének BPA-szintje annak felelt meg, amennyit az amerikai szabályozás biztonságosnak ítél meg várandós nők esetében. A kísérleti állatokat már terhesen is ezen az étrenden tartották, majd a szoptatás alatt végig. Az elválasztást követően az utódokat BPA-mentes étrenden nevelték tovább, viselkedésüket pedig teljes felnőttkoruk alatt megfigyelték.

A BPA-nak kitett és attól mentesen nevelt hímeknek is térbeli tájékozódási feladatokat kellett megoldaniuk, amelyekben az előbbiek sokkal gyengébben teljesítettek, jóval többet hibáztak. Ezeknél az állatoknál a jó térbeli tájékozódás a hímek kiváltsága, mert eredeti környezetükben a nőstények nem keresik a hímeket. Amikor a kísérletekben a hímek termékeny nőstényekkel kerültek kapcsolatba, utóbbiak 2:1 arányban a BPA-tól mentesen felnőtt egereket választották párzásra a BPA-nak kitettekhez képest.

A BPA egészségügyi hatásairól még nincs konszenzus a szakemberek körében. Kanada volt az első ország, amelyik 2008 októberében megtiltotta a BPA használatát cumisüvegekben, miután tanulmányok azt jelezték, hogy a polikarbonátokban használt műanyagadalék károsíthatja a csecsemők és a kisgyerekek idegrendszerét, és ártalmas lehet fejlődésükre. 2010 októberében Kanada szintén elsőként a világon toxikusnak nyilvánította a biszfenol-A-t mint a környezetre és az emberi egészségre is mérgező hatású vegyületet. A döntés alig két héttel azután történt, hogy szeptember végén az európai élelmiszerbiztonsági hatóság, az EFSA kinyilvánította álláspontját, amely szerint a BPA kis dózisban nem jelent veszélyt az egészségre.

Ausztrália, valamint az Egyesült Államok néhány állama azonban már korábban korlátozta a vegyület használatát. Európában elsőként Dánia tiltotta be 2010 márciusában a BPA alkalmazását cumisüvegekben, majd júniusban a francia törvényhozók is így döntöttek.

A biszfenol-A megtalálható műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, a hőnyomtatott papírokban, valamint fogtömésekben is. Az elmúlt évtizedben 130-nál több tanulmány talált kapcsolatot a műanyagokból kioldódó BPA akár alacsony szintje és néhány súlyos egészségügyi probléma között. Összefüggésbe hozták például a mellrák kialakulásával, az elhízással, valamint a korai nemi éréssel.

Becslések szerint 2006-ban a biszfenol-A éves világtermelése 4 millió tonna volt. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS