2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Március 1-től tilos az EU-ban a cumisüvegekben is használt biszfenol A

2011. február 28. 15:56, utolsó frissítés: 15:57

Holnaptól lép érvénybe az Európai Bizottság azon irányelve, amely a csecsemők számára készült műanyag üvegek és edények gyártásában megtiltja a biszfenol A (BPA) használatát. A BPA-t tartalmazó cumisüvegeket tavaly már betiltották Dániában, Franciaországban, Kanadában és az Egyesült Államok több államában is.


Az uniós tagállamoknak el kell fogadniuk és ki kell hirdetniük azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ennek az irányelvnek megfeleljenek.

A BPA egy szerves vegyület, amit a polikarbonát típusú műanyagok gyártásában használnak fel, és amelyből a cumisüvegek egy része is készül. Hatásait illetően számos bizonytalanság áll fenn: kapcsolatba hozták hormonrendszeri, viselkedési zavarokkal, szaporodási és fejlődési rendellenességekkel. Különösen a kisgyermekekre és a magzatokra lehet veszélyes. A BPA magas hő hatására kerül a folyadékokba, vagyis a melegítés során kis mennyiségben kioldódik a flakonokból.

Az EB az elővigyázatosság elvét szem előtt tartva, a rendelkezésre álló számos tanulmányt, más országok példáit és a témát övező bizonytalanságokat figyelembe véve hozta meg döntését. Az irányelvben rögzített tiltás két szakaszban fokozatosan lép majd életbe. 2011. március 1-je után többé nem lesz engedélyezett a BPA tartalmú cumisüvegek előállítása, 2011. június 1-jétől pedig tilos lesz az Európai Unió területén a cumisüvegeket piacra helyezni és importálni.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) szakértői véleménye szerint a biszfenol A napi legfeljebb 0,05 milligramm/testtömeg kg-ig veszélytelen az emberre, és ekkora mennyiségnek a lakosság egyetlen csoportja sincs kitéve. Ennek ellenére a kisgyermekek esetében óvatosságra int a szervezet, és véleménye szerint a pontos eredmények megszerzéséig kiemelt figyelmet kell szentelni a problémának. (agerpres/babafalva.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS