2022. október 1. szombatMalvin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Állami díjra terjesztették fel a szentpétervári hídra festett péniszt

2011. február 15. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

Állami díjra terjesztenek fel egy hímvessző-ábrázolást Oroszországban: az illetékes bizottság a Kommerszant című lap beszámolója szerint közzétette az állami díjra jelölt alkotásokat az Innováció kortárs művészeti díj vizuális művészet kategóriában, és itt szerepel a Vojna (Háború) elnevezésű művészcsoport "alkotása".


Az állami díjra felterjesztett "mű" tavaly június 14-én készült, a szentpétervári fehér éjszakák idején, amikor mindenki a csodájára jár a Néva folyó felnyitott hídjainak. A belügyminisztérium szentpétervári épületével szemben felnyíló hídon a híd felét teljes hosszúságában és szélességében betöltő, fehér festékkel igen vázlatosan, de félreérthetetlen módon odavetett hímvessző-ábrázolás vált láthatóvá.
A Vojna a művészeti huligánkodás címében nevén nevezte a dolgot azzal, hogy ezt kívánta fogolynak a belügyminisztériumba. Az alkotást néhány óra alatt megsemmisítették, és a felterjesztésben nem szerepel az eredeti cím.

A Vojna csoport két tagja, Leonyid Nyikolajev és Oleg Vorotnyikov most is Szentpéterváron ül fogházban, mert egy Palotaforradalom című performansz keretében Szentpéterváron felborítottak több rendőrautót. A művészek mellett számos orosz és külföldi művész és művészeti csoport állt ki.

Az orosz állami díjra jelöltek között idén több más, a politika által nemigen kedvelt művész is szerepel, sőt, a bizottság egyik tagját, Andrej Jerofejevet bírságra is ítélték a Tiltott művészet című kiállítás megszervezéséért. A Kommerszantnak nyilatkozva ő úgy vélekedett, hogy 2010 a Vojna éve volt, a hídra festett alkotás bejárta a világot. "Egy dolog a szakmai értékelés, más dolog a politikai helyzet" - mondta.

A bizottságban többek között helyet foglal a Louvre egyik kurátora, a következő, 4. Moszkvai Kortárs Biennále leendő kurátora, az Iszkussztvo (Művészet) című folyóirat főszerkesztője, valamint a Moszkvai Kortárs Művészet Múzeumának igazgatója.

Alekszej Plucer-Szarno, a Vojna tagja és ideológusa, aki külföldön bujkál, a Kommerszantnak kijelentette: "Ahelyett, hogy a művészeket óvadék ellenében szabadlábra helyeznék, a hatalom most felajánlja, hogy jelöltek lehetünk az Innováció díjra. Szerintünk ezzel újra megszégyenül a bűnös hatalom és a művészeti közösség sok konformistája". Egyben felszólította a többi jelöltet is, hogy ne vegyen részt a díjak odaítélésének folyamatában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS