2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hitlert utánzó kutya dühítette fel a náci Németországot

2011. január 08. 12:36, utolsó frissítés: 12:37

Annyira felidegesítette a náci vezetést egy finn kutya, amelyet gazdája a hírhedt német karlendítés utánzására idomított, hogy a férfit kihallgatták, és a cégét is megpróbálták tönkretenni - derül ki nemrég napvilágba került archív dokumentumokból.

A második világháború közepén a berlini külügyminisztérium arra utasította a nácibarát skandináv államban szolgáló diplomatáit, hogy gyűjtsenek információkat a kutyáról, s még olyan tervekkel is előálltak, hogy tönkreteszik a kutya gazdájának gyógyszer-nagykereskedelmi vállalkozását.

A világháború történelmének e furcsa lábjegyzete eddig ismeretlen volt a történészek előtt. A történet abból a mintegy harminc dokumentumból - nagyrészt diplomáciai levelekből - bontakozik ki, amelyekre egy kutató a német külügyminisztérium politikai archívumában bukkant nemrég.

A történész a dokumentumokat átadta Klaus Hillenbrandnak, a náci korszak jeles szakértőjének, aki átvizsgálta a levelezést, s az abból kihámozható történetről a Die Tageszeitung című napilap szombati kiadásában számol majd be.

Hillenbrand az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában "teljesen bizarrnak" nevezte az epizódot. "Alig néhány hónappal a Szovjetunió elleni támadás megindítása előtt a náciknak nem volt jobb dolguk, mint hogy rögeszmésen ezzel a kutyával foglalkozzanak" - mutatott rá.

A Jackie nevű kutya gazdája Tor Borg tamperei üzletember volt, akinek felesége, a német állampolgárságú Josefine ismert volt náciellenes érzelmeiről. A kutyát Josefine nevezte el Hitlernek, mivel az a furcsa mozdulat, ahogyan az állat mancsait a levegőbe emelte, emlékeztette a náci karlendítésre.Borgot Helsinkiben kihallgatták, de tagadta a vádakat. A németek ennek ellenére megpróbálták ellehetetleníteni: a gazdasági minisztérium például jelentette, hogy a finn férfi kereskedelmi cégét gyógyszerekkel ellátó IG Farben német vegyi konglomerátum hajlandó felmondani szerződését a vállalkozással, amely így valószínűleg csődbe menne.

A német külügy eközben azon fáradozott, hogy bíróság elé vigye az ügyet, ám végül egyetlen szemtanú sem volt hajlandó tárgyalóteremben is megismételni a vallomását, így a nácik végül letettek erről.

Hillenbrand szerint nincs bizonyíték arra, hogy Hitler valaha is értesült volna az esetről, jóllehet azzal a Führerhez közeli kancellária is foglalkozott.

Tor Borg 1959-ben, hatvanéves korában halt meg. Cégéből nőtte ki magát a Tamro-csoport, amely ma Észak-Európa vezető gyógyszer-nagykereskedelmi vállalata. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS