2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyakori a reggeli stressz a kisgyermekes családokban

2011. január 07. 11:24, utolsó frissítés: 11:24

A kisgyermekes családok körében gyakran komoly feszültségek között zajlik a reggeli készülődés - derül ki egy felmérésből.

A TNS online piackutató szeptemberi kutatásában résztvevő anyukák közel háromnegyede állítja, hogy nagyon is jellemző a reggeli stressz a családjukban. A feszültség különösen jellemző azoknál a családoknál, ahol egynél több gyereket kell elvinni az óvodába, iskolába.

A reggeli készülődéssel járó gondok közül az anyák elsősorban a felkeléssel és az öltözködéssel kapcsolatban soroltak fel problémákat. A válaszadók 63 százaléka említette spontán válaszként az öltözködéssel járó problémákat, 69 százalékuk már a felkelésnél is nehézségekbe ütközik reggelente: a kisgyerek nem akar elkezdeni öltözni, helyette inkább mást csinál, nem azt akarja felvenni, amit anyukája készített ki neki. Harmadik leggyakoribb problémaként az időben elindulást említették - közölte a kutatás kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

A gyerekek számának növekedésével a fent említett problémák hatványozottan jelentkeznek: a kicsik nem akarnak felkelni az ágyból, túl lassan öltöznek, nem abba a ruhába akarnak öltözni, amit a szülő választ. A több kisgyermekkel rendelkező családokban a reggeli stressz azért is fokozattan jellemző, mivel az édesanyának meg kell osztania figyelmét csemetéi között, és ez még több koordinációt igényel.

Futó Judit gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szerint az állandó rohanás elválaszthatatlan velejárója a stressz. A szülők viselkedése az egyik legfontosabb modell a gyermekek számára, akik önkéntelenül is magukba szívják, utánozzák az otthon látottakat. A gyerekek mindennapjaiban a rutinok, a szokások döntő jelentőséggel bírnak, ez adja meg a gyerekek számára a biztonságos kereteket, a kiszámíthatóságot. A stressz, a rohanás, a túlzott spontaneitás és kiszámíthatatlanság a családban a konfliktusok, veszekedések melegágya. A reggeli készülődés legyen rutinszerű, a gyerek aludjon eleget és ne az utolsó pillanatban keljen fel - javasolja Futó Judit, az AVEC Pszichoterápiás Intézet és Oktatási Központ munkatársa. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS