2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A cenzúra ellen "tiltakozott" a huszárruhás Manneken Pis

2011. január 04. 11:50, utolsó frissítés: 13:54

Az EU soros elnökségét átvevő magyarok tiszteletére hétfőn, egy napra, huszárruhába öltöztették a Brüsszel leghíresebb turistalátványosságának számító pisilő kisfiúszobrot, a Manneken Pist.


A pisilő kisfiú szobrát először 1698. május 1-én II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem, Spanyol Németalföld kormányzója öltöztette fel egy brüsszeli céh ünnepélye alkalmából. Ruhatára, amelyet a belga főváros híres terén, a Grand Place-on található városi múzeum őriz, ma már több mint hétszáz öltözéket tartalmaz - köztük futballmezeket, egyenruhákat, de akad köztük Elvis Presley és Miki egér jelmez is. Kabátja 25, nadrágja 26 centiméter hosszú.Az Index egyik olvasója hétfőn kora délután akarta lefényképezni a híres szobrot, és szemtanúja volt annak, ahogy egy fiatalember váratlanul felmászik Manneken Pishez és "Censored" tiltakozó táblát akaszt a fiúcska huszárkardjára. A táblát egy órán belül eltávolították.

A ruhákat előre meghatározott menetrend szerint cserélik, amelyet a Manneken Pis barátai nevű nonprofit szervezet állít össze. A huszárruha a magyar elnökség alatt még egy alkalommal, június 7-én kerül rá a kisfiúra, "aki" március 7-én matyó öltözetben, május 2-án pedig alföldi subában folytatja majd évszázadok óta csaknem szakadatlan pisilését a turisták nagy örömére. (index/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS