2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szváziföldön 31 évre csökkent a várható élettartam

2010. november 19. 12:28, utolsó frissítés: 12:28

Az AIDS és a tuberkulózis miatt alig két évtized leforgása alatt 60-ról 31 évre csökkent a várható élettartam Szváziföldön az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezetének becslése szerint.


Az ENSZ korábban közölt adatai szerint az afrikai kontinens délkeleti részén, a Dél-Afrikai Köztársaság és Mozambik között fekvő kis országban a legmagasabb a világon a HIV-fertőzöttek aránya.

Közleményében az Orvosok Határok Nélkül rámutatott, hogy a felnőtt lakosság 26,3 százaléka HIV-fertőzött. A szervezet 2007-ben kezdte meg tevékenykedését Szváziföldön, és most közzétett helyzetjelentésében úgy fogalmazott, hogy az AIDS, valamint a tuberkulózis miatt nőtt a halálozás a felnőttek körében. Ennek következtében sok gyerek marad árva, a munkaerő pedig drasztikusan csökkent.

"Ez riasztó, különösen annak fényében, hogy a tuberkulózisban szenvedők 80 százaléka HIV-fertőzött is egyben" - írta a szervezet szváziföldi csoportjának vezetője. Aymeric Péguillan rámutatott arra, hogy a tbc-s betegek 7,7 százaléka gyógyszereknek ellenálló kórokozóval fertőzött.

Az MSF szerint a helyzet kritikus, és orvosi személyzet hiányában nem javul. Nem állnak rendelkezésre a megfelelő diagnosztikai központok, a betegek pedig képtelenek végigvinni a kezelést, mert nem tudják megfizetni. (mti/efe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS