2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kapcsolatot találtak a paracetamol és az asztma között

2010. augusztus 17. 09:17, utolsó frissítés: 09:20

Kétszerese a valószínűsége annak egy új-zélandi tanulmány szerint, hogy asztma alakuljon ki azoknál a tinédzsereknél, akik rendszeresen paracetamol tartalmú gyógyszereket kaptak.

A szakemberek 300 ezer 13 és 14 év közötti gyereket vizsgáltak - számolt be a kutatásról a The Daily Telegraph című brit lap. Kiderült, azok a kamaszok, akik havonta szedtek paracetamolt tartalmazó gyógyszereket, két és félszer nagyobb eséllyel lettek asztmások, mint azok, akik egyáltalán nem kaptak ilyen összetevőt tartalmazó gyógyszert.

Azoknál a gyerekeknél, akik évente egyszer kaptak paracetamol tartalmú szert, 50 százalékkal nőtt az asztma kialakulásának veszélye.

A kutatás során nemcsak az asztmával, hanem az allergiás orrfolyással és az ekcémával is összefüggésbe hozták a paracetamolt. A szakemberek leszögezték, egyértelmű okként nem tudják megjelölni a paracetamolt, de egyre több bizonyíték szolgál arra, hogy a szer felelős lehet az említett betegségek megjelenésében.

A fájdalomcsillapító hatású paracetamol talán kölcsönhatásba lép az immunrendszerrel, és gyulladást okoz a légutakban - vélekednek a tudósok, akik az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című tudományos folyóiratban ismertették tanulmányukat.

A kutatást vezető Richard Beasley rámutatott, mivel a paracetamol széles körben elterjedt, talán a súlyos asztmás esetek több mint felét el lehetne kerülni, ha kerülnék a komponens használatát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS