2022. október 1. szombatMalvin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már a kőkorszakban is léteztek szexuális játékszerek?

2010. július 22. 11:43, utolsó frissítés: 11:43

A szexuális játékszerek nem jelenkori találmányok, legalábbis erről tanúskodik az a Svédországban a múlt héten előkerült kőkorszaki csontfaragvány, amely leginkább műpéniszre hasonlít. A csontfaragvány Motalában, egy középső kőkorszakbeli lelőhelyről került elő, ahol már számos, a Kr. e. 6000 és Kr. e. 4000 közötti időszakból származó műtárgyat találtak.


Sok csonttárgy is előkerült a térségben, noha a szerves anyagok az évezredek során általában megsemmisülnek, olvasható a LiveScience című tudományos hírportálon. Mint a leletet felfedező Göran Gruber régész kiemelte, a mezolitikum korai időszakához köthető régészeti helyszíneken általában nem kerülnek elő szerves anyagok.

"A helyszín a folyópart közelében található, ahol üledékes, agyagos a talaj, vagyis itt rendkívül kedvezőek a feltételek a szerves anyagok megmaradására" - magyarázta Göran Gruber. Kifejtette, természetesen nem gondolkodhat senki a mezolitikum emberének a fejével, de a 12 centiméter hosszú és 2 centiméter átmérőjű, agancsból készült tárgy egyértelműen műpéniszre hasonlít.

Ám egyáltalán nem biztos, hogy a tárgynak valóban szexuális rendeltetése volt: használhatták valamiféle eszközként is, ugyanis míg egyik végét legömbölyítették, a másikat kihegyezték. Ily módon alkalmazhatták például kovakődarabkák felaprítására. Az sem világos, hogyha valóban szexuális eszköz volt, férfiak vagy nők használták-e, esetleg mindkét nem képviselői.

A régészeti feltárások során gyakran kerülnek elő ókori szexuális szimbólumok, ám ezek többnyire feminin, a Föld termékenységét megjelenítő jelképek. Kőkorszaki fallikus tárgy öt évvel ezelőtt került elő Németországban, ahol 28 ezer éves, kőből faragott műpéniszt tártak fel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS