2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felírat egy kolozsvári kórházban: törvényes ajándékot adni az orvosoknak

2010. július 02. 16:33, utolsó frissítés: 18:00

A pácienseknek törvény adta joguk van arra, hogy adományt és ajándékokat adjanak az orvosoknak vagy a kórháznak, figyelmeztet a kolozsvári sürgősségi gyermekkórház fül-orrgégészeti osztályára kifüggesztet felirat, számolt be az Evenimentul Zilei napilap.

A szöveg értelmében a 2003/46-os törvény elismeri a páciens azon jogát, hogy az orvosi ellátást követően, a szolgáltatás elismeréseként adományokat vagy ajándékokat adjanak az orvosoknak. Azonban az ajándékok értékének igazodniuk kell a páciens anyagi helyzetéhez és az ellátás milyenségéhez. Tilos viszont az orvosi ellátást ezen adományoktól tenni függővé – derül ki a feliratból.

A kórház képviselői az eset kapcsán elismerték, hogy a helyzet „kicsit furcsa”, mert a felhívás némiképpen félreérhető: úgy is lehet értelmezni, mintha pénzbeli juttatásokról lenne szó. De az idézet mindenképpen a hivatkozott, érvényben levő törvényből származik. Călin Lazăr igazgató szerint az egészségügyi jogszabály lehetővé teszi az ajándékozást, és „így van ez mindenhol a világon”.

A gyermekkórház egyébként éppen tavaly volt a szereplője egy csúszópénz-botránynak, az egyik orvost rajtakapták, amint 100 fontot vett át egy kislány apjától azért, hogy elvégezze a szükséges lábműtétet. Az orvost beperelték, de még nem született döntés.(evz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS