2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az A-PRO-K csapata nyerte meg a webEU online projektversenyt

2010. június 12. 18:49, utolsó frissítés: 2010. június 14. 15:53

A székelyudvarhelyi A-PRO-K csapata vihette haza a webEU online projektverseny első díját. A vetélkedőben 7 csapat mérte össze tudását és kreativitását fenntartható városfejlesztés témakörben. Másodikként a csíkszeredai Úttörők kerültek ki, a harmadik díjat pedig a kézdivásárhelyi Zöld Nap csapata vihette haza. Különdíjban részesültek a MAFFIA és a Csicsal csapatok.
A webEU a Pályázatok.ro által rendezett online verseny, amelyen olyan vidéken és városon élő fiatalokból álló csapatok vehettek részt, akik érdekeltek lakóterületük gazdasági-turisztikai fejlesztésében, kulturális gyarapodásában, illetve környezetük védelmében.

A 6 fős csapatokat az esélyegyenlőség miatt 3 lány és 3 fiú alkotta. A résztvevőknek kéthetente egy-egy próbát kellett teljesíteniük, amelyek kreatív, de megvalósítható projekttervek elkészítéséből állt. A téma pedig saját településük fenntartható fejlesztése volt mind kulturális, mind környezetvédelmi megközelítésből.A verseny célja a projekt-alapú gondolkodásmód népszerűsítése, illetve olyan kreatív, életképes, kidolgozott ötletek generálása volt, amelyek majd az Európai Unió által támogatott projektek listájára kerülhetnek.

A díjátadás elején Farkas András, a Pont Csoport elnöke pozitívan értékelte a csapatok teljesítményét, kiemelve, hogy ezzel sikerült az ötleteket projektmenedzsment és területfejlesztési szintre átvinni, ezáltal pedig a tervek akár megvalósításra is kerülhetnek.

A díjak is a csapatok munkájának elismerését és támogatását jelzik: a dobogóra került versenyzőket a szervezők brüsszeli és bukaresti tanulmányúttal jutalmazták, továbbá ingyenes pályázati tanácsadást és vizuális identitást biztosítanak számukra céljaik eléréséhez. A nyertes csapatnak finanszírozzák a civil szervezetté válás költségeit, illetve a bejegyzés jogi lépéseit is átvállalja a Brie&Györfy ügyvédi iroda. Emellett egy multifunkcionális nyomtatóval is segítették az ötletek kivitelezését.A nyertes A-PRO-K csapatának munkája azért is érdekes, mert úgy tudták feltérképezni Székelyudvarhely szükségleteit és hiányosságait, hogy a tagoknak csak fele helyi származású. A Transindex kérdésére a csapattagok elmondták, hogy a távolság manapság nem akadály, hiszen az interneten keresztül könnyen meg tudják szervezni a munkát, amit azután majd Nagyváradra vagy Csíkszeredára is ki tudnak terjeszteni, ugyanis innen származik a többi csapattag.

A Zöld Nap csapata azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert itt már létező és működő szervezetről beszélhetünk, akik elsősorban környezetvédelmi rendezvényeket szerveznek Kézdivásárhelyen és a teljes megyében.

A Zöld Nap közel egy éve működik, már elkezdett projektjeiket is versenybe vitték a webEU-n, például a kerékpárutakra már konkrét igéreteket is kaptak a polgármesteri hivataltól. A szervezetnek eddig 68 rendezvénye volt, ezek között voltak jótékonysági estek, fotópályázat, ruhagyűjtés, környezetvédelmi előadások, faültetés. Mindez csupán 7 tag és 8 önkéntes munkáját dicséri – mesélték a versenyzők.A webEu kivitelezésében legnagyobb támogatást az Európai Unió nyújtotta a Fiatalok lendületben program révén. Partnerek voltak még a Brie&Györffy Ügyvédi Iroda, az AMM Design, a MIÉRT, a PC House, továbbá Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselők.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS