2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Románia: minden 15-ik percben meghal valaki a dohányzás miatt

2010. május 18. 13:33, utolsó frissítés: 13:33

Megközelítőleg minden 15-ik percben meghal egy romániai a dohányzás miatt, és az esetek száma növekvőben van. A világszintű adatok szerint nyolc másodpercenként okozza valakinek a halálát a nikotin – figyelmeztet a romániai tüdőgyógyászok szövetsége.


A dohányzás okozta tüdőrákos esetek száma Romániában aggasztóan növekszik. Csak 2009-ben 33 ezer ember hunyt el a dohányzás okozta betegségek miatt – nyilatkozta Miron Bogdan, a szervezet alelnöke. Elmondása szerin bár sokan vannak, akik megpróbálnak leszokni a dohányzásról, megfelelő orvosi segítség nélkül visszaesnek, és elvesztik a reményt, hogy valaha is leszokhatnának. Hozzátette, hogy biológiai függőségről is szó van, ezért sokan úgy érzik, hogy nem képesek vele megküzdeni.

Az Európa Bizottság legújabb jelentése szerint az európai halálesetek megközelítőleg 15%-át a dohányzás okozta rákos megbetegedések teszik ki. Romániában az áldozatok 70%-a 35 és 69 év közötti. A bizottsági adatok szerint a romániai férfiak több mint egyharmada cigarettázik (37,6%), míg a nők esetében az arány 12,5%. Az egészségügyi világszervezet (WHO) tanulmánya szerint a 21. században egy milliárd ember haláláért tehető felelőssé a dohányázás. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS