2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szúnyogcsípés egyúttal oltás is lehet

2010. március 25. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

A vérszívó, betegséget terjesztő szúnyogokból hamarosan vakcinát szállító, jótékony rovar lehet japán kutatóknak köszönhetően.
A tokiói Dzsicsi orvosi egyetem kutatóinak most megjelent tanulmánya arról számol be, hogy génmódosítással egy vakcina továbbítására tették alkalmassá a szúnyogokat.

A genetikailag módosított szúnyog nyálában egy olyan fehérje található, amely vakcinaként szolgál a leishmaniasis elnevezésű, parazita által okozott betegség ellen, melyet egyébként a lepkeszúnyog csípése terjeszt. A betegség szörnyű bőrelváltozásokat okoz, és halálos lehet.

A kutatók megállapították, hogy a transzgenikus szúnyogok által megcsípett egerekben antitestek termelődtek a kórral szemben, ami azt jelenti, hogy immunitás alakult ki náluk.

A szúnyogok hasonlóképpen felhasználhatók lehetnek a malária elleni küzdelemben is, talán már egy évtized múlva - mondta el egy maláriaszakértő az AFP hírügynökségnek.

"Az a jó, hogy (a szúnyogok) nem kérnek pénzt az oltásért. Úgy vakcinálnak, hogy észre sem veszed" - kommentálta a hírt szerdán Josida Sigeto kutatásvezető. Az ismételt csípések ráadásul tovább erősítik az immunitást a kutató szerint. A transzgenikus szúnyogot azonban csak végső fegyvernek szánják a betegség elleni küzdelemben a fejlődő országokban is. Josida egyetért azzal, hogy egy ilyen "repülő vakcinátor" etikai kérdéseket is felvet, mivel megfelelő tájékoztatás és beleegyezés nélkül immunizálnák az embereket. A kutató szerint technikailag tíz éven belül megoldható az efféle vakcinálás, ám kérdés es a társadalmi fogadtatása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente közel egymillió ember hal meg világszerte maláriában, többségében gyerekek Afrikában és Ázsiában. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS