2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

275 grammal született baba maradt életben

2010. március 05. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Mindössze 275 grammal született baba maradt életben Németországban - számolt be csütörtökön a Göttingeni Egyetemi Klinika. A kisbaba még tavaly júniusban látta meg a napvilágot, decemberben engedték haza, és ma már több kilót nyom. A rendelkezésre álló információk szerint ő a valaha volt legkisebb súllyal született kisfiú - közölte a klinika.


Az orvosok rendszerint abból indulnak ki, hogy 350 gramm születési súllyal világra jött újszülöttek nem életképesek. A kisfiúnál kisebb súllyal világszerte eddig csak három kislány született.

A göttingeni baba júniusban a terhesség 25. hetében, mindössze 27 centiméteres hosszal jött idő előtt a világra. Hat hónapig intenzív osztályon ápolták, decemberben 3700 grammos súllyal engedték haza. "A korábbiakhoz hasonlóan jól van" - tájékoztatott az intézmény szóvivője.
A fiúk között az eddigi legkisebb túlélő Japánból származott, és 297 grammal született. A legkönnyebb lány - egy amerikai baba - 244 grammos volt születésekor.

Az ilyen újszülöttek fejletlenségük, alacsony súlyuk és a fertőzések által erősen veszélyeztetettek. A göttingeni kisfiúnál azonban szerencsére nem lépett fel életveszélyes fertőzés vagy agyvérzés. A gyermek további egészséges fejlődéséhez viszont továbbra is intenzív megfigyelésre van szükség - emelte ki a kórház képviselője. (mti/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS