2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rontja az erkölcsöt a napszemüveg

2010. március 04. 10:48, utolsó frissítés: 10:48

A sötétség nem csak rejtekhelyet kínál, erkölcsünkön is csorbát ejthet: már egy napszemüveg is elegendő ahhoz, hogy úgy érezzük, kivontuk magunkat mások ellenőrzése alól - ilyenkor hajlamosabbak vagyunk becstelenek és önzők lenni.

A Torontói Egyetem kutatócsapata két kísérletet hajtott végre. Először világos, illetve csekély megvilágítású termekben kellett számtani feladatokat megoldaniuk a kísérleti személyeknek, majd munkájukat kijavítaniuk, végül jutalmazniuk is kellett saját magukat az eredmény alapján. A teljesítmény mindkét teremben megegyezett, a félhomályban azonban többet csaltak az emberek, és több meg nem érdemelt jutalmat kasszíroztak be, mint a világos teremben ülők - írták a kutatók a Psychological Science című szaklapban a Der Standard című osztrák lap szerint.

A második kísérletben a résztvevők egyik csoportja napszemüveget kapott, míg a többiek nem. Ezúttal hat dollárt kellett valakivel megosztaniuk. A napszemüvegesek önzőbben viselkedtek, és nagyobb összeget tartottak meg maguknak, mint a napszemüveg nélküliek. A sötétség az ismeretlenség érzetét kelti - összegezték az eredményeket a kutatók. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS