2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Péniszkiállítás az egyházművészeti múzeumban

2010. január 11. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Összesen 122, férfi nemi szervet ábrázoló vagy formázó alkotást mutatnak be Utrecht jóhírű egyházművészeti múzeumának kiállításán. Guus van den Hout, a Catharijneconvent Múzeum igazgatónője elmondta, hogy egyáltalán nem szexuális tárlatról van szó: a termékenység vallásban betöltött szerepét akarják ábrázolni.


Ruudt Peters kurátor huszonnégy ország művészeinek, dizájnereinek és ékszerészeinek munkáiból válogatta össze a szokatlan kiállítás anyagát. A január 17-én nyíló tárlaton többek között kukoricacsőként, ajakápolóként és kitűzőként megjelenített hímtagokat is láthat a közönség. A kiállítást reklámozó plakátra Johanna Schweizer holland művész horgolásának képét választották: a mű egy narancsszínű mezei nyulat ábrázol, amint egy kék-sárga falloszon lovagol.

A néhol giccsesnek ható ábrázolásokat Peters szerint a lingamnak nevezett, fából vagy kőből készült falloszformák mai interpretációjaként kell értelmezni. A lingamokat a hindu és buddhista kultúrában az alkotóerő, az élet és a termékenység isteni jelképeként imádták. "Ezzel szemben a modern nyugati, szexre koncentráló vizuális kultúrában az emberek gyakran csak otromba, szexuális vonatkozásban tekintenek ezekre az alkotásokra" - mondta el a kurátor. A február 26-ig látható kiállítást már megnyitása előtt hatalmas érdeklődés övezi. (mti/apa/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS