2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az alkohol miatt hal meg a legtöbb orosz

2009. december 21. 11:30, utolsó frissítés: 11:30

Oroszországban az első számú halálok az alkohol, illetve az alkoholizmus, de a hivatalos statisztikák a tekintetben nem érnek sokat, az alkoholfogyasztással közvetve összefüggő haláleseteket ugyanis nem veszik figyelembe - mondták el szakértők Moszkvában.


Alekszandr Nyemcov, egy pszichiátriai kutatóintézet vezetője minap sajtóértekezleten kifejtette: megállapították, hogy az italozás okozta halálesetek és pszichózisok száma évszakok szerint változik: a csúcs januárra, vagyis az év végi ünnepek utáni időszakra esik, és az elhunytak között a legtöbben 2009 januárjában is 30-54 éves férfiak lesznek. A következő csúcs márciusra esik, májusban még emelkedik a görbe, a nyár ebből a szempontból viszonylag csendes, majd októbertől újra nő az esetek száma: ettől az időponttól csak alkoholmérgezésben havonta háromezren halnak meg. A nagy mennyiségek fogyasztása mellett súlyos veszélyek forrásai a kotyvalékok, márpedig Nymcov szerint a mai önköltségi árak, adók és járulékok mellett nagyon sok a kotyvalék.

Az egy felnőttre jutó átlagos fogyasztás évi 14,5 liter tiszta szesz, bár ez a szám a hivatalos statisztikákban jóval alacsonyabb, mert azokban nem szerepel a piacon nagy arányban szereplő illegális termelés. Emellett a baj nemcsak a vodkával van, mert máig sokan próbálnak berúgni kölniktől, tisztítószerektől, denaturált szesztől, valamint a magas alkoholtartalmú, gyógyhatású szerektől.

Egy nemzetközi orvoscsoport által 2003-2005-ben végzett kutatás kimutatta: az időszakban a tipikusnak tekinthető Izsevszk városban a 25-54 éves férfiak körében bekövetkezett halálesetek 42 százalékát az alkoholfogyasztás okozta, főleg a pancsolt italok, illetve a nagy adagok fogyasztása.

Átfogó hivatalos adatok azonban nem állnak rendelkezésre, mert Nyemcov professzor becslése szerint csupán az alkohollal összefüggő halálesetek 6-12 százalékát írják az ivás számlájára, és ezek túlnyomó részében alkoholmérgezést állapítanak meg. Általában nem számítják ide azokat a jóval gyakoribb eseteket, amikor az alkohol nem a közvetlen, de a fő kiváltó ok, mint például a májcirrózis, a hasnyálmirigy-gyulladás, a közlekedési balesetek, gyilkosságok, öngyilkosságok.

Nyemcov kijelentette: az alkoholfogyasztás Mihail Gorbacsov szovjet elnök által a nyolcvanas években kezdeményezett visszaszorítása legalább egymillió ember életét mentette meg, s úgy vélte, az egyetlen lehetőség most is a felülről jövő kezdeményezés. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS