2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jobban gyarapodnak Mozart zenére a koraszülöttek

2009. december 08. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

Mozart zenéje lassíthatja a koraszülöttek nyugalmi anyagcseréjét, ezáltal segíti súlygyarapodásukat - közölték izraeli kutatók a Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmányukban.


Két egymást követő napon félórányi zenehallgatás után mérték húsz koraszülött, ám egyébként egészséges baba nyugalmi anyagcseréjét, majd ugyancsak két napon át zene nélkül. A vizsgálatot irányító Ronit Lubetzky, a tel-avivi Sourasky Medical Center kutatója aláhúzta, hogy a Baby Mozart című cd tíztől harminc perces hallgatása akár 13 százalékkal csökkentette a koraszülöttek nyugalmi anyagcseréjét.

A szerzők tanulmányukban megjegyezték: azt nem tudták bizonyítani, hogy önmagában a zene vagy kifejezetten Mozart zenéje gyakorolta-e a jótékony hatást. Utaltak azonban egy korábbi vizsgálatra, amelyből kiderült, hogy Mozart zenéje hatékonyabban csökkentette a rohamok számát az arra hajlamos felnőtteknél, mint más klasszikus zenék. Véleményük szerint a Mozart muzsikájában gyakran ismétlődő dallamok okozhatják az agyat elcsendesítő hatást. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS