2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak fagyasztással menthetők meg a korallzátonyok?

2009. október 30. 10:50, utolsó frissítés: 10:50

A kutatók kezdenek belenyugodni abba, hogy már akkor sem lehet megmenteni a korallzátonyok többségét, ha szigorúan korlátozzák az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ezért egy dániai találkozón úgy határoztak a szakemberek, hogy folyékony nitrogénba helyezve egyes korallfajokból mintákat fagyasztanak le. Ez lehetővé tenné, hogy valamikor a jövőben, amikor sikerül állandósítani a globális hőmérsékletet, visszatelepítsék őket a tengerekbe.

A koppenhágai klímacsúcson tizenhat gazdasági nagyhatalom találkozott, hogy megvitassa az éghajlatváltozással kapcsolatos teendőket. Egyik témájuk a korallzátonyok ügye volt. Ezek az élőhelyek csupán negyed százalékát foglalják el az óceán fenekének, mégis kulcsfontosságú táplálék- és jövedelemforrást jelentenek mintegy 500 millió embernek világszerte, valamint megvédik a partokat is.

A politikusok és a szakemberek megegyeztek abban, hogy olyannyira gyorsan növekszik a globális szén-dioxid-kibocsátás, hogy a korallok megmentéséért vívott harc vesztésre áll - tehát alternatív megoldással kell előállni. Ilyen lehet a korallminták lefagyasztása a jövő számára. Ez az utolsó esély arra, hogy megőrizzük a rendkívül fajgazdag korallzátonyok biodiverzitását - mondta a BBC-nek Simon Harding, a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) kutatója. A zátonyok újjáélesztése már egy másik ügy, és nem lesz egyszerű - de addig is meg lehet menteni a fajokat ilyen módon.

Újabb kutatások alapján a világ egyik legfontosabb korallcsoportosulása, az úgynevezett Korall-háromszög Dél-Kelet-Ázsiában már a század végén az éghajlatváltozás áldozatául eshet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS