2023. március 28. keddGedeon, Johanna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mókusnépszámlálást tartanak Skóciában

2009. október 06. 12:26, utolsó frissítés: 12:26

Mókusnépszámlálókat keresnek Nagy-Britanniában, akiknek a vörös mókusokat kell felleltározniuk Skócia öt körzetében.A vörös mókusokat ugyanis kihalás fenyegeti az amerikai szürke mókusok elszaporodása miatt. Ahhoz, hogy eredményesen segíthessen be az ember a vöröseknek, fel kell térképezni a mókuscsaládokat.


A számláláshoz önkéntesek jelentkezését kérik, akiknek kilométerpénzt fizetnek, és ellátják őket térképekkel, mókusnyomkalauzzal, olyan segédirodalommal, melyből megtudható, milyen jelekből - pl. megrágott dióból - fedezhető fel a mókus jelenléte - adta hírül a BBC.

Az amerikai mókusok 1876-ban kerültek Nagy-Britanniába. Az őshonos vöröseknél csaknem kétszer nagyobb testű szürkék erősebbnek és rátermettebbnek bizonyultak az élelemért és élettérért folyó küzdelemben. Az amerikai mókusok az éretlen magokat és gyümölcsöket is megeszik, a vörösök szervezete ezzel szemben csak az érett magokat és bogyókat tudja megemészteni.

A tengerentúli állatok emellett olyan mókushimlőt vittek Nagy-Britanniába, amely az ott élő vörös populáció számára halálos. A betegség Anglia déli és középső részén már jószerivel kiirtotta az őshonos mókusokat. A vörösök utolsó fellegvárai a skót felföldön vannak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS