2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Palau létrehozza a világ első cápamenedékét

2009. szeptember 25. 17:16, utolsó frissítés: 17:16

A csendes-óceáni Palau szigetország létrehozza a világ első hivatalosan bejegyzett cápamenedékét. A védelem a Palauhoz tartozó több mint 600 ezer négyzetkilométer óceánra terjed ki, ám mindössze egy hajó végzi majd az őrjáratot.


Johnson Toribiong köztársasági elnök az Associated Press hírügynökségnek adott interjújában elismerte, hogy a Texashoz vagy Franciaországhoz mérhető területű óceánrész egyetlen hajóval való felügyelete igen nehéz, ám reméli, tiszteletben tartják majd a palaui felségvizeket. Reményét fejezte ki, hogy világszerte mások is csatlakoznak majd a fajmegőrzést szolgáló kezdeményezéshez.

Környezetvédők szerint a térségben a cápákon kívül még legalább 130 veszélyeztetett faj él. A cápahalászat az 1980-as évek közepe óta gyors ütemben nőtt, mert elsősorban Kínában megemelkedett a kereslet a cápauszonyleves iránt, amely a gazdagságot jelképezi. Toribiong elmondta, hogy egy ausztrál repülőgépről legutóbb 70 hajót számláltak meg Palau vizein, sok közülük illegálisan halászott.

"Szándékunk, hogy felhívjuk a világ figyelmét a cápák kereskedelmi célú legyilkolására, beleértve azt is, amikor levágják uszonyukat, hogy levest készítsenek belőle, majd testüket visszadobják a vízbe" - hangoztatta az elnök. Palau egyike a világ legkisebb országainak mintegy 20 ezer lakossal. Összesen 490 négyzetkilométeren az államot 241 sziget alkotja, amelyből csupán 12 lakott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS