2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hagyományőrző boszorkányiskola nyílt Tajvanon

2009. szeptember 21. 09:44, utolsó frissítés: 09:44

Boszorkányiskolát alapított Tajvan egyik őshonos népcsoportja; a paiwanok azért hozták létre az iskolát, hogy megmentsék az évezredes tradíciót a kihalástól. "A boszorkányművészet fontos része kulturális örökségünknek. Hogy tovább tudjuk adni spirituális rítusainkat, gondoskodunk arról, hogy gyermekeink jobban megértsék kultúránkat" - mondta Wong Yu Hua, a boszorkányiskola egyik alapítója.

A sziget déli részén, Pingtungban létrejött iskola először tíz diákot vesz fel. A szociális gondozóként dolgozó Wong Yu Hua szerint az ősi paiwan népnek már csak 86 ezer tagja él Tajvanon, és alig 20 boszorkány jut rájuk. Ötven éve még több mint száz boszorkány volt, amióta azonban a kereszténység és más vallások megérkeztek a szigetre, folyamatosan csökken a számuk.

"Nem engedhetjük, hogy ősi rítusaink eltűnjenek" - mondta Wong, akinek 88 éves édesanyja maga is boszorkány. A paiwanok számára a boszorkányok az istenek és az emberek között helyezkednek el. Tajvan szigetén a paiwanok mellett még 13 őshonos törzs él. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS