2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mégis lebomlik a műanyag az óceánokban, de ez sem jó

2009. augusztus 21. 09:53, utolsó frissítés: 09:58

A környezetvédők elátkozzák a műanyagot mint olyan szennyezőanyagot, amely nem bomlik fel. Egy új tanulmány szerint azonban a tengerek vizében talán megsemmisül ez a hulladék is, bár ettől még nem sokkal lesz kívánatosabb.


Sok ezer tonna műanyaghulladékot hord évente a szél az óceánokba, melynek egy része a partra vetődik, más részét az áramlatok olyan helyekre viszik, mint például a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt Hawaii és Kalifornia között, s amelynek mérete mára már meghaladja Texas államét.

"A műanyagot általában éppen azért használjuk, mert meglehetősen tartós. Mi azonban úgy találtuk, hogy a tengerek vizében a napnak, esőnek és más környezeti hatásoknak kitéve lebomlik, ezzel pedig olyan környezetkárosító faktorrá válik, amellyel a jövőben is egyre inkább számolnunk kell" - mondta Szaido Kacusiko, a japán Nihon Egyetem kémikusa.

Szaido és munkatársai az amerikai kémiai társaság konferenciáján hangsúlyozták: a lebomló plasztik olyan veszélyes anyagokat bocsát ki, mint például a biszfenol-A, vagy a műanyagok nagyobbacska építőköveinek számító bizonyos oligomerek. A bioszfenol-A (vagy BPA) a palackokhoz és háztarási műanyagokhoz használt mérgező anyag, amely a szervezetbe jutva az ösztrogéntermelést megzavarva anyagcserezavart okoz, gyerekeknél pedig a központi idegrendszer működését befolyásolja. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS