2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Medvegyev: az alkoholizmus "nemzeti katasztrófa"

2009. augusztus 14. 10:20, utolsó frissítés: 10:20

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerdán közölte, hogy az alkoholizmus "nemzeti katasztrófává" vált, és fellépést sürgetett az iszákosság ellen. Medvegyev elmondta, hogy nem jártak sikerrel az intézkedések, melyekkel az alkoholizmust kívánták csökkenteni Oroszországban, ahol a nemzeti kultúra szerves része a "nagyivás", elsősorban vodkából.


"Ha nyíltan akarok beszélni, azt gondolom, nem beszélhetünk változásról, semmi nem változott" - mondta az orosz elnök a fekete-tengeri üdülőhelyen, Szocsiban tartott vezetői találkozón. Medvegyev az alkoholizmust nemzeti katasztrófának nevezte, és hozzátette, hogy sokkolta a hivatalos adat, mely szerint egy átlagos orosz 18 liter tiszta alkoholt iszik meg évente. "Ha ezt átszámítjuk vodkásüvegre, egyszerűen elképesztő" - mondta Medvegyev.

Az orvosok szerint a 15 és 54 év közötti oroszok halálozásának mintegy felét alkohollal összefüggő betegségek okozzák, ami a hosszú távú gazdasági növekedési modellekben használt elrettentő demográfiai előrejelzések kulcstényezője. Az idén az iskolákat elhagyóknak várhatóan csak 40 százaléka éri meg az 55-60 éves nyugdíj korhatárt - idézte az Egészségügyi Világszervezet adatait Tatjána Golikova egészségügyi miniszter.

Az oroszországi vezetők évtizedek óta szeretem-gyűlölöm jellegű kapcsolatban vannak a vodkával: örülnek a vodka eladásából származó hatalmas bevételnek, ám aggódnak a szociális és egészségügyi hatások miatt, melyeket maga után hagy. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS