2022. december 5. hétfőVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyálteszttel kiszűrhető lehetne a koraszülés

2009. július 28. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

Egyszerű nyálteszttel ki lehetne deríteni, hogy a várandós nők közül valószínűleg kik fognak idejekorán életet adni csecsemőjüknek. Ha pedig erre időben fény derül, akkor szteroidokkal elő lehetne segíteni a baba tüdejének fejlődését, megelőzve sérültségek létrejöttét, illetve a magzat halálát. Brit kutatók felfedezték, hogy a nagyon korán, a terhesség harmincnegyedik hetét megelőzően szülő nők nyálában abnormálisan alacsony a progeszteron nevű hormon szintje - írja a BBC hírportál.


A University College London és a King's College London munkatársai szerint a nyál progeszteronszintjének nyomon követésével időben rá lehet jönni a kockázat fennállására, emellett a módszer olcsó és kényelmes is. Kilencvenkét, veszélyeztetett terhes nőt vizsgálva megállapították, hogy a harmincnegyedik hét előtt szülők nyálában sokkal kevesebb a progeszteron, mint azokéban, akik a harminchetedik hetet követően hozták világra csecsemőjüket. A különbség a huszonnegyedik héttől volt mérhető.

Az még nem világos, hogyan befolyásolja a hormon a szülés idejét, de az ismert, hogy a progeszteronnak gyulladáscsökkentő hatása van, így alacsony szintje hozzájárulhat a baktériumfertőzések kialakulásához, amelyek viszont koraszülést okozhatnak. A kutatásról beszámoló Lucilla Poston professzor elmondása szerint a következő lépés egy sokkal nagyobb léptékű kutatás indítása lesz, hogy megerősítsék a most kapott előzetes eredményeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS