2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megtalálták a legrégebbi péniszt: négyszázmillió éves

2009. július 15. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

Ausztrál tudósok a legrégebbi péniszszerű szervet azonosították be egy 400 millió éves páncélos őshal kövületében - számol be a Discovery News. A páncélos őshalak (Placodermi) a gerinchúrosok (Chordata) törzsének a gerincesek (Vertebrata) altörzsébe tartozó kihalt osztálya.


A devon és karbon időszakban az édesvizek uralkodó csúcsragadozói voltak, de a tengerekben is éltek, több nagyméretű, 5-10 méteres faj is tartozott közéjük. Fejüket és a törzs elülső felét bőr eredetű csontokból álló egységes páncél védte, testük farki része csupasz vagy pikkelyes volt. A fejüket mozgatni tudták, az ősi lények váza csontos, a későbbieké porcos volt.

A fosszíliára még 2001-ben bukkantak Ausztrália nyugati részén, az őshal hasi részén egy hosszú, csontos képződményt fedeztek fel a kutatók. Ám mint Kate Trinajstic, a perth-i Curtin University paleontológusa és a tanulmány szerzője rámutat, a képződményt eredetileg nem vették számításba, mint nemzőszervet, mivel túl hosszúnak találták.

Tüzetesebb vizsgálat után azonban rájöttek, hogy valójában hím ivarszervről van szó. "Meg voltunk lepődve a méretén, valami kisebbre számítottunk" - magyarázta Trinajstic, aki szerint a páncélos őshal hím ivarszerve erektilis funkcióval rendelkezett.

"A szerv behatolt a nősténybe, és mintegy tölcsérként működve betöltötte a spermiumokat" - magyarázta a paleontológus. Kate Trinajstic szerint a páncélos őshalak hím ivarszervének felfedezése lehetővé teszi a jövőben más fosszíliák esetében a nem meghatározását. "Első hallásra ez alapvető követelménynek tűnik, ám eddig képtelenek voltunk erre" - tette hozzá Trinajstic. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS