2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A világ legrégibb hangszerét fedezték fel Németországban

2009. június 26. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Az emberek már 35 ezer évvel ezelőtt is zenéltek: erről tanúskodik egy németországi barlangban talált furulya, amelyet a világ legrégebbi hangszerének tartanak a szakemberek.


A furulyára 12 darabban bukkantak rá ugyanott (Németország déli részén, az Ach-völgyben lévő Hohle Fels barlangban), ahol néhány hónappal ezelőtt a világ legrégibbnek tartott, legalább 35 ezer éves emberszobrocskáját, a "német Vénuszt" is megtalálták.

A hangszert kőszerszámokkal faragták ki egy óriási keselyű üreges szárnycsontjából. A 22 centiméter hosszú és 2,2 centiméter átmérőjű furulyán öt lyuk található, a fúvókát V-alakban metszették. A lelet korát 35 ezer évesre becsülik, vagyis ötezer évvel korábbi, mint az eddig fellelt furulyák.

Ugyanezen a helyen három, elefántagyarból faragott furulya töredékeit is meglelték a régészek; ezek sokkal bonyolultabb módon készültek, mint madárcsontból alkotott társuk. Az őskori hangszerkészítőnek először ki kellett faragnia a furulya alakját az elefántcsontból, majd hosszába kettévágnia. Ezután kifaragta a belsejét, kiképezte a lyukakat, majd a két felét összeragasztotta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS