2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sorozatgyilkosként gondolkodnak a nagy fehér cápák

2009. június 22. 17:35, utolsó frissítés: 17:35

Az emberi sorozatgyilkosokhoz hasonlóan szemelik ki és vadásszák le áldozataikat a nagy fehér cápák - derült ki a Journal of Zoology című amerikai folyóiratban megjelent tanulmányból.


A tengerek legfélelmetesebb ragadozói zsákmányuktól nagyjából 90 méterre, a homályos vizekben cirkálva figyelik ki a fiatal, magányosan úszkáló fókákat: elég közel ahhoz, hogy lássák áldozatukat, de elég távol, hogy észrevétlenek maradhassanak. Közben ügyelnek arra is, hogy ne legyen a közelben másik cápam, amely vetélytársnak bizonyulhat. Alulról, szinte láthatatlanul támadnak prédájukra, és mindig tanulnak korábbi vadászataikból.

A kutatók az úgynevezett sorozatgyilkos-profil segítségével vizsgálták a fehér cápák vadászmódszereit. "Valamiféle stratégia mentén folyik a dolog" - mondta a tanulmány társszerzője, Neil Hammerschlag, a Miami Egyetem cápakutatója, aki 340, fókák elleni támadás megfigyelésében vett részt a dél-afrikai Fóka-sziget partjainál. Elmondása szerint ha a szigetnél vadászó cápák csupán véletlenszerűen csapnának le áldozataikra, akkor elég lenne az összegyűlő fókák közelében úszkálniuk. Ám nem ezt a helyzet.

Persze hatalmas különbség van az emberi szörnyek és a tengeri ragadozók között, méghozzá a motiváció tekintetében. Ugyanis míg az előbbiek az izgalom, a kielégülés végett végeznek áldozataikkal, addig az utóbbiak a táplálékért, vagyis az életben maradásért teszik ugyanezt. "A nagy fehérek ráadásul a természet teremtményei, és így védelemre szorulnak" - magyarázta Hammerschlag.

Martin és Hammerschlag reggeltől estig figyelték a ragadozókat. Az idősebb fehér cápák ügyesebbek és óvatosabbak voltak a fiatalabb, tapasztalatlanabb cápáknál, ezzel is bizonyítva a tanulási folyamatot. Bár a mostani kutatás csak egyetlen régióra korlátozódott, valószínűleg ugyanezek az elvek érvényesülnek a többi vadászterületen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS