2023. március 28. keddGedeon, Johanna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mosolyogni tanítják a német kalauzokat

2009. június 19. 14:15, utolsó frissítés: 14:15

"Tessék mosolyogni" - hangzik a legújabb mottó a német vasútnál, az utóbbi időben több korrupciós botrányba keveredett és tekintélyében alaposan megtépázott Deutsche Bahnnál.


Ennek nyomán határozták el a vasút vezetői, hogy különleges kampánnyal igyekeznek visszaszerezni a kuncsaftok bizalmát. Mégpedig azzal, hogy az utazók kedvét keresve "kötelezővé" teszik a mosolyt a kalauzok számára. Az ugyanis mostanáig jellemző volt a Deutsche Bahnra, hogy az amúgy igen morcos utas nálánál is morcosabb kalauzzal találta szembe magát.

Pénteki sajtóértesülések szerint a "Tessék mosolyogni" kampány Bajorországban kezdődött, de a vasút azt tervezi, hogy a többi tartományra is kiterjeszti. Ennek keretében az alkalmazottakat egyfajta udvariassági tanfolyamra iskolázták be, ahol a fő tárgy a nevetni tanulás.

A nevetés elsajátítása mellett másik tantárgy a csevegni tanulás. Eszerint a kalauznak készen kell állnia arra is, hogy könnyed csevelyt kezdeményezzen, ha a helyzet úgy kívánja, vagy éppen túlságosan borúsnak ítéli meg a fülkében uralkodó hangulatot.

Nem mellékes az udvarias és vidám hangvétel sem. A kalauzok számára kötelező a kedves mosoly akkor is, ha éppen jegy nélkül bliccelőt kapnak rajta. Az új koncepció szerint őket is vidáman és empátiával kell majd megbüntetni, adott esetben azonnali leszállásra felkérni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS