2024. április 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ökofolyosó létesül védett állatoknak Ukrajna és Lengyelország között

2009. május 28. 09:41, utolsó frissítés: 09:41

Ökofolyosót hoznak létre a Kárpátokban Ukrajna és Lengyelország között, amelyen szabadon mozoghatnak a kipusztulás által fenyegetett, védett vadállatok. Az ökofolyosóval Lemberg (Lviv) megye hegyvidéki Turkai és Szkolei járásainak természetvédelmi területeit kötik össze a szomszédos lengyelországi térségekkel.


Az intézkedés célja az, hogy lehetővé váljon a géncsere a ritkaságszámba menő állatok populációi között, amelyeket elválaszt egymástól a kerítéssel védett államhatár - közölte a lembergi zaxid.net hírportál.

A hivatal szerint fennáll a veszélye annak, hogy az elszigeteltség miatt kipusztulhatnak az egyébként is veszélyeztetett fajok. Ezért fontos, hogy meginduljon az ukrán és lengyel területen élő, a természetvédelmi Vörös Könyvbe bejegyzett állatok: mindenekelőtt a bölény-, a barnamedve-, a hiúz- és a

Az ökofolyosó létesítése során a területek tulajdonosainak gondoskodniuk kell többek között a terep erdősítéséről, a természetes növényzet helyreállításáról, a vadászat és a természeti környezetet károsító gazdasági tevékenység korlátozásáról, a táj környezeti állapotának megóvásáról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS