2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudományos cáfolat az Angyalok és démonok antianyag-merényletére

2009. május 21. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

Az antianyag létezik, de milliárd évekbe telne annyit előállítani belőle, amennyit a minap bemutatott Angyalok és démonok című thrillerben bombamerényletre akarnak felhasználni - erősítették meg tekintélyes részecskefizikusok.

A Dan Brown-regényből készült hollywoodi filmben a Vatikánt akarják felrobbantani a genfi székhelyű Nukleáris Kutatási Központ (CERN) részecskefizikai laboratóriumából lopott antianyaggal.

"Az antianyagatomok léteznek, de nagyon nehéz előállítani őket" - jelentette ki Rolf-Dieter Heuer, a CERN igazgatója. Az antianyag-részecskék szubatomi részecskék, az anyag tükörképei - tette hozzá Boris Kayser, az illinoisi Bataviában működő Fermi Részecskegyorsító Laboratórium fizikusa.

Az antianyag és az anyag részecskéi megsemmisítik egymást, és ennek során tömegük energiaként szabadul fel. Brown könyvében az szerepel, hogy negyedgrammnyi antianyag ötezer tonna dinamittal ér fel, vagyis közel egy kilométer sugarú körben képes mindent megsemmisíteni.

"Ez az adat helyes" - erősítette meg Kayser. Kollégája, Heuer ugyanakkor leszögezte, hogy milliárd évekbe telne, míg a filmben használt mennyiségű antianyagot elő tudnák állítani. Az antianyagot, bármekkora is a kísértés, alternatív energiaforrásként sem lehet felhasználni, mert előállítása és tárolása több energiát emésztene fel, mint amennyit nyernének belőle.

A Nagy Ősrobbanás alatt egyenlő arányban létezett az anyag és az antianyag az univerzumban. A CERN-ben felépített nagy hadronütköztetővel (LHC) az ősrobbanás laboratóriumi reprodukálása a cél. A svájci-francia határ alatt húzódó, 27 kilométer hosszú földalatti járatban protonnyalábokat akarnak fénysebességre gyorsítani, hogy az így bekövetkező ütközésekből létrejövő rövid életű új részecskéket tanulmányozhassák.

Az elmélet szerint a kísérlet során keletkező "isteni részecske" - ahogy Leon Lederman, Nobel-díjas tudós elnevezte - magyarázatot adhat az antianyag eltűnésére a világegyetemből. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS