2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új magyarázat a gazdasági válságra: a "nagy pénisz komplexus"

2009. május 06. 09:12, utolsó frissítés: 09:12

Elsősorban férfiak felelősek a világban kialakult súlyos gazdasági, illetve pénzügyi válságért egy izlandi üzletasszony szerint. A 40 éves hölgy a jelenséget sommásan "nagy pénisz komplexusnak" keresztelte el – adta hírül a HVG.hu.


Sajátos elméletéről Halla Tomasdottir a Financial Times Deutschlandban nyilatkozott, azt a vádat fogalmazva meg, hogy a férfiak felelőtlen és öntelt magatartása, fedezetlen és naiv ígérgetéseik állnak a válság mögött. Az izlandi Audur Capital befektetési cég vezetője szerint mindenért a férfiak üzleti filozófiája hibás, amelynek középpontjában a minden áron való növekedés, s a gyors nyereségszerzés áll. Halla Tomasdottir úgy vélte, hogy férfiaknak ez a "nagy pénisz komplexusa" vezetett a mostani összeomláshoz.

A Financial Times Deutschland ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy az izlandi hölgy - legalábbis a skandináv országokban - nem áll egyedül sajátos elméletével. Izlandon és más északi országokban egyre több az olyan vállalat, amelynek élén nők állnak. A lapban Halla ismertette saját - válságellenes - üzleti filozófiáját is. Ennek lényege, hogy cége nem a minél gyorsabb és minél nagyobb nyereségre összpontosít, hanem a hosszú távú, s ökológiai szempontokból előnyös beruházásokra.

A Financial Times Deutschland nyíltan nem kommentálta Halla Tomasdottir sajátos elméletét. A tekintélyes üzleti napilap újságírója azonban néhány megjegyzéssel utalt arra, hogy a "nagy pénisz komplexust" - enyhén szólva - nagy badarságnak tartja. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS