2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szúnyoglárvák túlélik a világűrt

2009. április 28. 15:10, utolsó frissítés: 15:10

Egy év világűrbeli tartózkodást követően életképesek maradnak a szúnyoglárvák - számoltak be orosz kutatók. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) 2007 júliusától 2008 júliusáig lebonyolított Biorisk elnevezésű kísérlet bebizonyította, hogy a többsejtű élőlények is életképesek a világűrben.

"A kutatások kimutatták, hogy a lárvák túlélték a kinttartózkodást, és teljes anyagcseréjük helyreállt a visszatérést követően" - nyilatkozta Natalja Novikova, az Orosz Tudományos Akadémia vezető mikrobiológusa. Ugyanakkor cáfolta azokat a korábbi híreket, amelyek szerint az ISS külső borításán a kifejlett szúnyogok is túlélték volna az űrben való tartózkodást.

"Ezek módfelett érdekes rovarok, lárváik kibírják a radioaktív sugárzást, az alkoholt és a mínusz 270 és plusz 106 Celsius fok közötti hőmérsékletingadozásokat" - mondta Novikova. A kísérlet keretén belül a szúnyoglárvák összesen nyolcvan százaléka maradt életben.

A kutatók most azokkal a kérdésekkel foglalkoznak, hogy lehetséges-e más bolygókra áttelepíteni élőlényeket, és hogy ez milyen hatással lenne az ottani ökoszisztémákra - írja a Der Standard című osztrák lap.

"Ezenkívül szeretnénk megtudni, hogy más bolygókról származó mikroorganizmusok életképesek lennének-e a Földön, és hogy a földi organizmusok mutálódnak-e a kozmoszban" - számolt be terveiről a kutató. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS