2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Keresik a tíz legjelentősebb temesvárit

2009. február 10. 17:04, utolsó frissítés: 17:04

Temesváron a polgármesteri hivatal honlapján arra kérik fel a város polgárait, hogy szavazzanak az általuk legjelentősebbnek tartott, Temesvárhoz kötődő tíz személyiségre, akiknek szobrot is emelnek majd - írja a Nyugati Jelen.


Az internetes szavazás résztvevői még neveket is javasolhatnak. A nyílt listán a mintegy 50 személyiség neve, képe és rövid életrajza is megtalálható. A városhoz kötődő kiemelkedő személyiségek közé már javasolták többek között Károly Róbert magyar királyt, a törökverő Hunyadi Jánost és Kinizsi Pált, a Temesváron tüzes trónra helyezett Dózsa György parasztvezért, a képtár- és múzeumalapító Ormós Zsigmondot, Bartók Bélát, a világhírű zeneszerzőt vagy Bolyai Jánost, aki itt alkotta meg a nem euklidészi geometriáról szóló alapvető műveit.

A listán szerepel Telbisz Károly, aki 1885-1914 között majdnem harminc évig volt a város polgármestere, és Székely László műépítész, a városképet meghatározó épületek tervezője. A szavazatok összesítése után nyilvános vitát tartanak a városházán, majd eldöntik, hogy kik lesznek azok a személyiségek, akiknek szobrot állítanak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS