2024. április 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A környezetszennyezés hízlal?

2008. december 10. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

Az elhízás nemzetközi járványában is szerepet játszhat a környezetszennyező tributiltin - vetették fel japán tudósok. A vegyületet festékként, faanyagok és textilek tartósító anyagaként használják, de szennyező volta miatt sok helyen már betiltották.


A tributilitn mérgező a puhatestű állatokra nézve, de az emlősök máját, idegrendszerét és immunvédekezését is károsítja. Befolyásolja a sejtekben lévő RXR-t (retinoid X receptort) is, amely a sejtmagokba behatolva a géneket úgy változtatja meg, hogy a zsírsejtek növekedésnek indulnak.

Igucsi Tajszen és Kacu Josinao japán kutatók beszámolnak arról, hogy az RXR szerkezetét és a hozzá hasonló receptorokat a tributiltin már igen kis mennyiségben kedvezőtlenül befolyásolja. A hatás azért tűnik nagyon veszélyesnek, mert már születés előtt érvényesülhet.

A két japán kutató szerint elképzelhető, hogy a világban terjedő elhízás hátterében környezetszennyező hatások is szerepet játszanak. Az utóbbi évtizedek iparosodó társadalmaiban a mind gyakoribb túlsúly, sőt a veszélyesen kóros kövérség a kémiai környezetszennyezéssel párhuzamosan fejlődött ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS