2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tananyag lesz a boszorkányság Indiában

2008. november 25. 10:50, utolsó frissítés: 10:50

Tananyag lesz a boszorkányság az indiai általános iskolákban: a hatóságok ezzel is próbálnak küzdeni a mélyen gyökerező babonák ellen, amelyek évente számtalan áldozatot követelnek.

A szegénység sújtotta területek törzsi közösségeiben meglehetősen elterjedt a boszorkányságban való hit: sokszor őket okolják a nehézségekért, például az éhezésért is. Becslések szerint 2003 óta Asszámban és Nyugat-Bengáliában mintegy 750 ember, főként idős asszony esett áldozatul a boszorkányüldözéseknek - írja online kiadásában a The Times című brit napilap.

Nemrég egy négytagú családot köveztek meg és temettek el élve Asszámban, mert állítólag megátkozták a falu elöljárójának egy rokonát. Egy másik támadást követően két "boszorkány" levágott fejét trófeaként hordozták körbe az utcákon.

A boszorkányság tananyaggá tételét támogatók azzal érvelnek, hogy már gyerekkorban el kell kezdeni a babonák elleni küzdelmet, ha véget akarnak vetni a boszorkányüldözéseknek. A tudományos élet számos képviselője azonban úgy véli: a boszorkányüldözés valójában gazdasági jelenség, és az oktatás helyett a nyugdíj intézményének bevezetése volna a megoldás.

Erre utal számos tanulmány is - a XVI-XVII. századi Európától a mai Afrikáig - amely azt mutatja, hogy a boszorkányüldözések csúcspontját mindig a terméketlen évek jelentették. Manapság Tanzánia Meatu kerületében a gyilkosságok fele boszorkányüldözés eredménye, az áldozatok túlnyomó többsége pedig az elszegényedett háztartásokban élő idős nők közül kerül ki.

Raymond Fisman, a Columbia Egyetem professzora szerint a bűnbaknak kikiáltott "boszorkányokat" valójában azért ölik meg, hogy több maradjon a többieknek. Az áldozatok pedig nyilván azok, akik a legkevésbé tudnak hozzájárulni a család jövedelméhez: a háztartások idős női tagjai.

A leggyorsabb megoldás így a nyugdíj bevezetése lenne, amellyel az idős nők gazdasági teherből bevételt termelő családtaggá válnak. Ennek a módszernek a javára írják például, hogy az 1990-es években Dél-Afrika északi területén szinte teljes egészében sikerült véget vetni a boszorkánygyilkosságoknak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS