2024. április 18. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Zenével csökkenthető a magas vérnyomás

2008. október 06. 09:32, utolsó frissítés: 09:32

Idős emberek gyakran emelkedett vérnyomása Mozart zenéjével vagy relaxációs hanghatásokkal csökkenthető, ugyanakkor nem kell számolni a gyógyszermellékhatás kockázatával. A sokak számára biztató vizsgálati eredményről az Amerikai Szívgyógyász Társaságnak a magas vérnyomással foglalkozó kongresszusán számoltak be.


Nagy vizsgálatok bizonyították, hogy minden negyedik-ötödik felnőttnek magas a vérnyomása és ez általában több gyógyszer adásával végzett kezelést igényel. Idős korban a magas vérnyomás még gyakoribb: a korosodó emberek felének emelkedik a vérnyomása.

Az időskori vérnyomásemelkedés kiváltképp a nyomásérték első tagjára, az úgynevezett szisztolés vérnyomásra vonatkozik. Ezt hívják izolált szisztolés magas vérnyomásnak: a második számérték, a diasztolés vérnyomás, amit gyakran "per" értéknek hívnak, esetleg kifejezetten alacsony.

A tanulmány vezetője, Jean Tang munkatársaival 41, idősek otthonában élő, önként jelentkező személyt vizsgált. Véletlenszerű kiválasztás alapján a vizsgálat résztvevőinek fele 12 perces Mozart-szonátarészletet hallgatott, a másik csoport pedig az óceán hullámainak hangját figyelte, miközben megnyugtató férfihang lassú légzésre és minél tökéletesebb ellazulásra buzdította őket.

A program előtt és után vérnyomásmérés történt. A Mozart-zene, vagy a hullámverés hangjainak hallgatását hetenként háromszor végezték, egy hónapon keresztül, majd a vérnyomás alakulását még három hónapig rendszeresen ellenőrizték.

A vizsgálat elején még emelkedett vérnyomás a Mozart-zene rendszeres hallgatásának eredményeként elérte azt az értéket, amit az orvosok ideálisnak mondanak: 140/90 hgmm-t. A zenés kezelés végére a vérnyomás 134/69 higanymilliméter lett.

A hullámok hangja, a relaxációs hangfelvétel hasonlóan csökkentette a vérnyomást, 132/70 higanymilliméterre. Az egy hónapos vizsgálat utáni időszakban a résztvevők fele továbbra is hetenként háromszor hallgatta a programot.

A vérnyomáscsökkentő hatás ezeknél továbbra is érvényesült, de akik abbahagyták a Mozart-zene vagy a hullámok hallgatását, azoknak a vérnyomása fokozatosan visszament a kiindulási értékre. A relaxációs kezelés jó kisegítő módszer, de ha gyógyszerre is szükség van, a hatásos tablettát nem helyettesíti. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS